ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστική αφήγηση της αδερφής του νέου «Τζιχάντι Τζον»

Συγκλονιστική αφήγηση της αδερφής του νέου «Τζιχάντι Τζον»
Video Capture

Την προηγούμενη εβδομάδα , όταν ο ΙSIS κυκλοφόρησε το τελευταίο του προπαγανδιστικό βίντεο όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στον καινούργιο άνθρωπο που πρωταγωνιστούσε σε αυτό.

Ντυμένος στα μαύρα, κρατώντας ένα περίστροφο και έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του με μια μάσκα του σκι εκτόξευε απειλές σε λονδρέζικη προφορά.

Όλοι θυμήθηκαν τον Τζιχάντι Τζον τον άνθρωπο-σύμβολο του ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκε από χτύπημα με drone τον περασμένο Νοέμβριο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με μαντεψιές για την ταυτότητα του νέου Τζιχάντι Τζον.

Είναι 32 χρονών. Λονδρέζος που αλλαξοπίστησε από τον Ινδουισμό στο Ισλάμ. Είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες και καταδικαστεί, όμως κατάφερε να διαφύγει τον Σεπτέμβριο του 2014 και ταξίδεψε στη Συρία μαζί με την οικογένεια του για να ενταχθεί στον ISIS.

Αποκαλεί τον εαυτό του Αbu Rumaysah. Για την αδερφή του, την Κόνικα, όμως είναι ο Siddhartha Dhar ή απλά ο Σιντ. Μίλησε στο CNN και είπε την ιστορία του μεγαλύτερου αδερφού της :

«Ήταν ένας συνηθισμένος αδερφός. Του άρεσε να παίζει μπάσκετ, ήταν μάλιστα αρκετά καλός. Του άρεσαν τα βιντεοπαιχνίδια και το σινεμά. Και επίσης του άρεσε να συλλέγει κόμιξ».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Κονίκα, η αδερφή του «νέου τζιχάντι Τζον» είναι ξεκάθαρα συνεσταλμένη. Φοβάται μην πει κάτι που δεν πρέπει. Θέλει ο κόσμος να έχει μια άλλη εικόνα για τον αδερφό της. Δείχνει παιδικές φωτογραφίες του και αναφέρεται στις κοινές τους παιδικές μνήμες.

«Όταν στράφηκε στο Ισλάμ άρχιζε να αλλάζει, σταμάτησε να δέχεται να φάει φαγητό που δεν ήταν ετοιμασμένο σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο».

H δημοσιογράφος που μίλησε με την Κονίκα είχε πάρει συνέντευξη από τον Αbu Rumausah λίγο πριν εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτήν αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις του ως μουσουλμάνος. «Είναι η μητέρα μου και πρέπει να την προσέξω. Πρέπει να είμαι σίγουρος πως είναι ασφαλής, όμως δεν μου επιτρέπεται να αγαπώ ανθρώπους που δεν είναι μουσουλμάνοι».

Η Κόνικα διηγείται πως σοκαρίστηκε όταν είδε τη συγκεκριμένη συνέντευξη. «Είμαι κάπως μπερδεμένη. Από τη μία θέλω να τον σώσω και από την άλλη πενθώ την ίδια στιγμή. Είναι κάπως σαν να αποδέχεσαι τα γεγονότα. Σιγά σιγά προσαρμόζομαι στην πραγματικότητα».

'New Jihadi John' suspect's sister: 'Colorful, creative' brother has been lost
By Clarissa Ward, CNN

Διαβάστε ακόμα: Αναγνωρίστηκε ως Βρετανός ο τζιχαντιστής στο video του ISIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ