ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Τρομακτική αύξηση του ρυθμού εκδάσωσης του Αμαζονίου υπό τον Μπολσονάρου

Βραζιλία: Τρομακτική αύξηση του ρυθμού εκδάσωσης του Αμαζονίου υπό τον Μπολσονάρου
Felipe Werneck/Ibama via AP

Η εκδάσωση στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που ανήκει στην επικράτεια της Βραζιλίας αυξήθηκε ραγδαία ξεπερνώντας το 88% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς, με την καταστροφή του δάσους να εμφανίζει τάση επιτάχυνσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επί των ημερών της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δηλώνει πως θέλει η περιοχή αυτή να αναπτυχθεί.

Σύμφωνα με δεδομένα από την υπηρεσία διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, η εκδάσωση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, που αποκαλείται συχνά ο πνεύμονας της Γης, ανήλθε συνολικά σε 920 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τα δεδομένα που καταγράφουν ότι η εκδάσωση έφθασε το 88,4% είναι ακόμη προκαταρκτικά, αλλά υποδεικνύουν ότι ο επίσημος ετήσιος αριθμός, ο οποίος βασίζεται σε πιο λεπτομερειακή ανάλυση των δορυφορικών φωτογραφιών και αφορά το 12μηνο που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου, οδεύει να ξεπεράσει κατά πολύ το περσινό μέγεθος.

Τους πρώτους 11 μήνες της υπό εξέταση περιόδου η εκδάσωση είχε ήδη φθάσει τα 4.565 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταγράφοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η έκταση αυτή είναι μεγαλύτερη από εκείνη της αμερικανικής Πολιτείας Ρόουντ Άιλαντ.

Οικολόγοι προειδοποιούν ότι οι δηλώσεις που έχει κάνει επανειλημμένα ο Μπολσονάρου, ο οποίος θέλει να αναπτυχθεί η περιοχή του Αμαζονίου και επικρίνει τη βραζιλιάνικη υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας IBAMA διότι κατά την άποψή του επιβάλλει πάρα πολλά πρόστιμα ενισχύουν τους υλοτόμους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την εκδάσωση.

«Ο Μπολσονάρου επιδείνωσε την κατάσταση (...). Εξαπέλυσε σθεναρή ρητορική επίθεση», έκρινε ο Πάουλου Μπαχέτου, ερευνητής της βραζιλιάνικης ΜΚΟ Imazon.

Η αποκάλυψη των νέων δεδομένων καταγράφεται την ώρα που η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ακροδεξιός Μπολσονάρου δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις να προστατεύσει το περιβάλλον, εντός των ορίων της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο λατινοαμερικάνικος οργανισμός MERCOSUR την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα αναλάβει δράση εάν επιβεβαιωθεί η επιτάχυνση της εκδάσωσης, τόνισε από την πλευρά της την Τετάρτη η υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας, Τερέζα Κριστίνα Τζίας.

Η περίοδος των βροχών, που διήρκεσε ως τον Απρίλιο, μοιάζει να συγκράτησε τον ρυθμό της εκδάσωσης, που όμως επιταχύνθηκε αφότου ξεκίνησε η άνυδρη περίοδος τον Μάιο. Η εκδάσωση αυξήθηκε κατά 34% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Οι υπηρεσίες της προεδρίας της Βραζιλίας απέφυγαν να σχολιάσουν. Παρέπεμψαν για το ζήτημα αυτό στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Υιοθετούμε μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης εκδάσωσης», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Χικάρντου Σάλις στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Αυτή την εβδομάδα αναπτύξαμε 17 ομάδες της IBAMA σε όλη την Αμαζονία ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Στην επικράτεια της Βραζιλίας βρίσκεται το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η προστασία του οποίου θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-MERCOSUR εάν η Βραζιλία αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Μπολσονάρου συναντήθηκε με τον Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας και τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα παραμείνει στη συμφωνία του Παρισιού.

Ο Πάουλου Αντάριο, στέλεχος της Greenpeace, εκτιμά μεν πως «όλες οι ενδείξεις» τείνουν στο ότι η εκδάσωση θα επιδεινωθεί επί των ημερών της κυβέρνησης του Μπολσονάρου, αλλά εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι η είδηση της μεγάλης επέκτασής της θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

«Όταν δημοσιοποιηθούν οι τελικοί αριθμοί, αν είναι πράγματι μεγάλη, αυτό θα είναι εφιάλτης για τον Μπολσονάρου», είπε το στέλεχος της Γκρίνπις.

«Αυτό είναι κάτι με μεγάλη σημασία από διεθνή και από βραζιλιάνικη άποψη», διότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι «εικόνισμα», πρόσθεσε ο Αντάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ