ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα:Το Ισλαμικό Κράτος δεν αποτελεί απειλή για το έθνος μας

Ομπάμα:Το Ισλαμικό Κράτος δεν αποτελεί απειλή για το έθνος μας
Reuters

Ισλαμικό Κράτος, θέματα οικονομίας, οι αλλαγές της διακυβέρνησής του και οι σχέσεις με την Κούβα ήταν στο επίκεντρο της τελευταίας Ομιλίας στο Έθνος του Μπάρακ Ομπάμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες της χώρας να μην υποκύψουν στον φόβο απέναντι στις οικονομικές αναταράξεις αλλά και στο Ισλαμικό Κράτος.

Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποίησε για τις υπερβολικές δηλώσεις των Ρεπουμπλικάνων που, όπως είπε, "παίζουν το παιγνίδι των τζιχαντιστών".

Τα πλήθη των μαχητών στις καρότσες των τζιπ και οι διαταραγμένοι εγκέφαλοι που συνωμοτούν σε διαμερίσματα και γκαράζ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες και πρέπει να συλληφθούν. Αλλά δεν αποτελούν απειλή για την ύπαρξη του Έθνους μας.

Όσον αφορά την οικονομία της χώρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι όποιος λόγος γίνεται για παρακμή της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί "πολιτικό μύθευμα".

Οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι γεμάτες υποσχέσεις, όπως για "φανταστικές ιατρικές ανακαλύψεις", τόνισε ο Ομπάμα, πριν ανακοινώσει μία "νέα εθνική προσπάθεια" κατά του καρκίνου, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο "η Αμερική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, όπως μπόρεσε να κατακτήσει τη Σελήνη".

Αναφέρθηκε, επίσης, σε μία παλαιά δέσμευση της πρώτης προεκλογικής του εκστρατείας την οποία δεν τήρησε μέχρι στιγμής: το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, που άνοιξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. "Κοστίζει ακριβά, είναι άχρηστη και δεν αποτελεί παρά επιχείρημα επιστράτευσης για τους εχθρούς μας", είπε υπό ζωηρό χειροκρότημα.

Τέλος, ο Ομπάμα επέμεινε στο βήμα της προσέγγισης με την Κούβα και κάλεσε το Κονγκρέσο να άρει το αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο.

Πενήντα χρόνια που πέρασαν με την απομόνωση της Κούβας δεν κατάφεραν να προωθήσουν τη δημοκρατία και έπληξαν τη θέση μας στη Λατινική Αμερική. Θέλετε να ενισχύσετε τον ηγετικό μας ρόλο και την αξιοπιστία μας στην (αμερικανική) ήπειρο; Παραδεχτείτε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Σταματήστε το εμπάργκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ