ΚΟΣΜΟΣ

Παρατείνει η Δανία τους συνοριακούς ελέγχους με τη Γερμανία

Παρατείνει η Δανία τους συνοριακούς ελέγχους με τη Γερμανία
Ένταση στα σύνορα Δανίας - Γερμανίας μεταξύ αντισλαμικής ομάδας που ζητά το κλείσιμο των συνόρων και της αστυνομίας REUTERS/Claus Fisker/Scanpix

Την απόφαση να παρατείνει, κατά είκοσι ημέρες, τους προσωρινούς ελέγχους στα σύνορα με την Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα η Δανία.

Η κυβέρνηση της χώρας είχε αρχικά αποφασίσει 10 ημέρες «προσωρινών ελέγχων» στα σύνορα με την Γερμανία, όπως και με την Σουηδία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου «Η εκτίμηση μας είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος ένας μεγάλος αριθμός παράνομων μεταναστών να συσσωρεύονται στη Δανία».

Εχθές η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την εφαρμογή ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου κατάσχεσης των αντικειμένων αξίας των προσφύγων ώστε να πληρώνουν, με αυτό τον τρόπο, για τη διαμονή τους σε κέντρα ασύλου.

«Η κυβέρνηση, οι Σοσιαλδημοκράτες, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα συμφώνησαν να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο σχετικά με τιμαλφή» σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι βέρες και άλλα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας θα εξαιρούνται από την κατάσχεση.
Εκτός από τις βέρες, θα εξαιρούνται τα δαχτυλίδια αρραβώνων, τα οικογενειακά πορτρέτα και τα διακριτικά τιμής. Αντικείμενα όπως ρολόγια, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές θα κατάσχονται.

Η δεξιά κυβέρνηση της Κοπεγχάγης, η οποία έχει την κοινοβουλευτική υποστήριξη από το κόμμα κατά της μετανάστευσης, την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε την πρότασή της, αυξάνοντας το ποσό των μετρητών που μπορεί να έχει μαζί του κάποιος πρόσφυγας από τις 3.000 στις 10.000 κορώνες.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μεταναστευτικού νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα.

H Υπουργός Ενσωμάτωσης, Inger Stojberg, έχει βρεθεί στο επίκεντρο θύελλας αντιδράσεων για την πρόταση που διατύπωσε να γίνεται έρευνα στις τσάντες των προσφύγων για χρυσό και άλλα τιμαλφή, πρόταση που οδήγησε κάποιους σχολιαστές να κάνουν τον εύλογο παραλληλισμό με τη ναζιστική Γερμανία.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η καθυστέρηση της επανένωσης οικογενειών για ορισμένους πρόσφυγες έως και τρία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ