ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ελλάδα το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης»: Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις Δένδια

«Η Ελλάδα το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης»: Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις Δένδια
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Απτόητη συνεχίζει η Άγκυρα τις ενέργειες ως προς τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προειδοποιήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, αλλά και το αυστηρό μήνυμα της Ελλάδας. Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής Κύπρου και θα προχωρήσει σε γεώτρηση. 

«Απορούμε για τις δηλώσεις που έκανε σε μία συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σχετικά με τις, σύμφωνες προς το διεθνές δίκαιο, εργασίες που διεξάγει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος 'το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης' ανήκει βασικά στην Ελλάδα. Το ‘άτακτο’ παιδί της Ευρώπης, από την άλλη, είναι η 'Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου', η οποία είναι μέλος της ΕΕ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και μαζί με την Ελλάδα παρασύρουν εδώ και χρόνια την Ανατολική Μεσόγειο στην αστάθεια. Το γεγονός ότι η 'Ελληνοκυπριακή Διοίκηση' είναι μέλος της ΕΕ δήθεν εκπροσωπώντας ολόκληρο το Νησί, δεν της δίνει το δικαίωμα να καταπατά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκουπρίων» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που συνεχίζει στον ίδιο επιθετικό τόνο: «Σε αυτό το πλαίσιο, αρνούμαστε τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ και των αξιωματούχων της ΕΕ που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της χώρας μας παράνομες. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτές τις δηλώσεıς δεν έγινε καμία αναφορά στους Τουρκοπρίους, από κοινού ιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται από το 1963 και ότι οι Τουρκούπριοι αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν στο Νησί».

Στην ίδια ανακοίνωση, απορρίπτονται οι ισχυρισμοί Ελληνοκυπρίων και Ευρωπαίων αξιωματούχων περί παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων ενώ αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό.

Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να σταματήσουν τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χθες, τις αρχές της Τουρκίας, μετά την έντονη διαμαρτυρία της Λευκωσίας για το γεγονός ότι τουρκικό σκάφος-γεωτρύπανο αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, όπου «επιχειρεί δεύτερη παράνομη γεώτρηση».

«Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωση Τύπου που διανεμήθηκε σε ΜΜΕ.

«Μη αποδεκτή κλιμάκωση»

Προηγουμένως, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι είχε εκφράσει τη «σοβαρή ανησυχία» για τη νέα παράνομη τουρκική γεώτρηση βορειανατολικά της Κύπρου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω μη αποδεκτή κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου».

Μήνυμα Δένδια

Χθες, κατά την πρώτη τοποθέτησή του ως υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ:

«Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει το ΥΠΕΞ και σημειώνει: «Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ