ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική συνεννόηση Ομπάμα-Πούτιν από το Air Force One

Τηλεφωνική συνεννόηση Ομπάμα-Πούτιν από το Air Force One
REUTERS/Carlos Barria

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα (13/1), στην οποία συζήτησαν εκτενώς για τις εκκρεμότητες σε Ουκρανία και Συρία.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία.

Αναφορικά με το πρώτο, ο Τζος Έρνεστ (Josh Earnest) ανέφερε ότι Ομπάμα και Πούτιν συζήτησαν αρκετή ώρα για την ανάγκη η ρωσική πλευρά να αναθερμάνει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη συμφωνία του Μινσκ και «να πάψει να στηρίζει τους αποσχιστές που αποσταθεροποιούν την Ουκρανία αυτή τη στιγμή».

Σχετικά με το δεύτερο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως «είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να υπάρξει πολιτική μετάβαση εντός Συρίας», αναγνωρίζοντας τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Μόσχας «στην μάλλον επίπονη αυτή διαδικασία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε σήμερα, έπειτα από την συνάντηση των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να είναι προγραμματισμένες για την 25η Ιανουαρίου στην Γενεύη.

Η επισήμανση έγινε καθώς νωρίτερα σήμερα, οργανώσεις ανταρτών που δρουν στη Συρία γνωστοποίησαν ότι δεν θα λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, εάν δεν εφαρμοστούν τα άρθρα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος που συμπεριλήφθηκαν στην πιο πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίυ Ασφαλείας για τη συριακή κρίση.

Οι οργανώσεις αναφέρονταν στα άρθρα 12 και 13 της απόφασης που καλούν τα αντιμαχόμενα μέρη να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλη τη συριακή επικράτεια για να προσφερθεί βοήθεια σε όλους όσους τη χρειάζονται και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα (13/1), όπου συζήτηση για τα θέματα της Ουκρανίας και της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ