ΚΟΣΜΟΣ

Nέο φορτίο των ρωσικών S-400 παραλαμβάνει η Τουρκία

Nέο φορτίο των ρωσικών S-400 παραλαμβάνει η Τουρκία
Turkish Defence Ministry via AP, Pool

Νέο φορτίο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 έφτασε σήμερα Σάββατο στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μέσω Twitter.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου, «η παράδοση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 συνεχίστηκε σήμερα. Το τέταρτο ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε τμήματα των S-400 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιου Μούρτεντ, έξω από την Άγκυρα». Την ανακοίνωση συνόδευε φωτογραφία του ρωσικού αεροσκάφους.

Η Τουρκία έλαβε χθες Παρασκευή, τρία φορτία με εξοπλισμό των S-400, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε το αντιαεροπορικό σύστημα θα εγκατασταθεί και πότε θα είναι επιχειρησιακό.

Τέσσερις κορυφαίοι Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κάλεσαν την Παρασκευή τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αφού η Άγκυρα ξεκίνησε να παραλαμβάνει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

«Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την εσφαλμένη απόκτηση των S-400 από τον (πρόεδρος της Τουρκίας) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές και επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Τζιμ Άινχοφ, Τζακ Ριντ, Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ.

«Ως αποτέλεσμα, προτρέπουμε τον πρόεδρο Τραμπ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις όπως απαιτείται από τον νόμο», συνεχίζουν.

Παράλληλα οι γερουσιαστές επισημαίνουν ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και «ελπίζουμε ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ