ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δεύτερη φορά ο νεοναζί για την επίθεση στο Σάρλοτσβιλ

ΗΠΑ: Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για δεύτερη φορά ο νεοναζί για την επίθεση στο Σάρλοτσβιλ
AP Photo/Steve Helber

Για δεύτερη φορά καταδικάστηκε σε ισόβια ο 22χρονος Τζέιμς Φιλντς, ο οποίος τον Αύγουστο του 2017 σκότωσε με το αυτοκίνητό του μια γυναίκα ενώ τραυμάτισε δεκάδες άλλους, στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια πριν δύο χρόνια.

Ο δικαστής του πολιτειακού δικαστηρίου της Βιρτζίνια επέβαλε την ποινή ισόβιας κάθειρξης και 419 ετών στον Φιλντς, για τη δολοφονία της Χέδερ Χέιερ, τον σκόπιμο τραυματισμό οκτώ ανθρώπων καθώς και για την εγκατάλειψη των θυμάτων.

Την ίδια ποινή είχαν εισηγηθεί και οι ένορκοι που τον έκριναν τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Κύριε Φιλντς, σας αξίζει η ποινή που σας επέβαλαν οι ένορκοι. Αυτό που διαπράξατε ήταν τρομοκρατική ενέργεια» ανέφερε ο δικαστής, αναφερόμενος στη θανάσιμη επίθεση της 32χρονης διαδηλώτριας.

Ο δράστης είχε ήδη καταδικαστεί τον προηγούμενο μήνα σε ισόβια χωρίς τη δυνατότητα αναστολής για 29 ομοσπονδιακά εγκλήματα μίσους.

«Κύριε Φιλντς, είχατε επιλογές. Όλοι έχουμε επιλογές», του είπε ο δικαστής, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα της Guardian.

«Κάνατε τις λάθος επιλογές και προξενήσατε μεγάλο πόνο. Προξενήσατε μεγάλο πόνο σε όλον τον πλανήτη όταν ο κόσμος είδε τι κάνατε».

Ο Αύγουστος των ταραχών

Σφοδρές συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει στις 12 Αυγούστου το 2017 μεταξύ ακτιβιστών αντιρατσιστικών οργανώσεων και μελών ακροδεξιών ομάδων που επρόκειτο να συναντηθούν στο Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια.

Μέλη της αμερικανικής ακροδεξιάς, μεταξύ αυτών της Κου Κλουξ Κλαν και ομάδων νεοναζιστών, είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής να ξηλώσει από δημοτικό κήπο το άγαλμα ενός στρατηγού της Συνομοσπονδίας που υποστήριζε τη σκλαβιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ