ΚΟΣΜΟΣ

Συνέλαβαν τους διαχειριστές 47 σελίδων στο Facebook στην Αίγυπτο

Συνέλαβαν τους διαχειριστές 47 σελίδων στο Facebook στην Αίγυπτο
REUTERS/Dado Ruvic/Files

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τους διαχειριστές 47 σελίδων στο Facebook, με το υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρει ότι την διαχείρισή τους έχει η εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα, εντείνοντας τις ενέργειες καταστολής ενόψει της πέμπτης επετείου από την εξέγερση του 2011. 

Η λαϊκή εξέγερση που έβαλε τέλος στην 30ετή δικτατορία του Χόσνι Μουμπάρακ ξεκίνησε με πορείες στις 25 Ιανουαρίου, πολλές από τα οποίες είχαν προγραμματιστεί από νέους ακτιβιστές μέσω Facebook και από άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Καθώς η επέτειος της εξέγερσης πλησιάζει, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν αρκετούς ακτιβιστές και κλείνουν πολιτιστικούς χώρους ώστε να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις, ενώ διορισμένοι από την κυβέρνηση κληρικοί τάσσονται με κηρύγματά τους εναντίον των διαδηλώσεων.

«Οι διαχειριστές των σελίδων αυτών συνελήφθησαν με την κατηγορία της υποκίνησης ενεργειών κατά κρατικών θεσμών και τη διάδοση των ιδεών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς απευθύνουν κάλεσμα για πορείες στις 25 Ιανουαρίου,» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Αμπού Μπακρ Αμπντέλ Καρίμ.

Δεν ήταν σαφές πόσοι άνθρωποι διαχειρίζονταν τις 47 σελίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ