ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ διαφωνεί με το σύνθημα των οπαδών του «στείλτ' την πίσω» για τη γερουσιαστή Ιλχάν Ομάρ

Ο Τραμπ διαφωνεί με το σύνθημα των οπαδών του «στείλτ' την πίσω» για τη γερουσιαστή Ιλχάν Ομάρ
AP Photo/Carolyn Kaster

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πήρε αποστάσεις σήμερα Πέμπτη, από τους υποστηρικτές του που φώναζαν το σύνθημα «στείλ’ την πίσω», αναφερόμενοι στην Ιλχάν Ομάρ, κόρη Σομαλών προσφύγων που εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τους Δημοκρατικούς το 2018.

«Αισθάνθηκα λίγο άσχημα μ' αυτό», είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, όταν ρωτήθηκε για το σύνθημα που επαναλαμβανόταν ρυθμικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσής του στη Βόρεια Καρολίνα, για τις αμερικανικές εκλογές του 2020.

«Δεν μου άρεσε. Δεν συμφωνώ μ' αυτό», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος άκουγε τους συγκεντρωμένους οπαδούς του να φωνάζουν, χωρίς να πει ούτε μια λέξη. Διαβεβαίωσε όμως ότι προσπάθησε να διακόψει το πλήθος: «Άρχισα να μιλάω πολύ γρήγορα», εξήγησε.

«Θα έλεγα ότι δεν χάρηκα μ' αυτό (σ.σ. το σύνθημα). Διαφωνώ. Όμως, δεν το είπα εγώ. Εκείνοι το είπαν. Και εγώ διαφωνούσα», πρόσθεσε.

Της πρώτης προεκλογικής ομιλίας του Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα, είχε προηγηθεί μία σειρά αναρτήσεων του Αμερικανού προέδρου στο Twitter, εναντίον τεσσάρων γερουσιαστριών του Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγορώντας εκείνες ότι «δεν αγαπούν την Αμερική». Συγκεκριμένα, απευθυνόμενος σε μια ομάδα γερουσιαστριών του Δημοκρατικού Κόμματος, έγραψε:

«Να πάνε πίσω και να βοηθήσουν στο να φτιαχτούν τα τελείως διαλυμένα και κατακλυσμένα από εγκληματικότητα μέρη απ’ όπου κατάγονται, αντί να ασκούν κριτική στις ΗΠΑ».

Η ρητορική του Τραμπ συνεχίστηκε από τον κήπο του Λευκού Οίκου, σε εκδήλωση για προϊόντα «Made in America», με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει «αν δεν είστε χαρούμενες εδώ, μπορείτε να φύγετε!».

«Είναι άνθρωποι που μισούν τη χώρα μας. Θέλουν να τρέφουν ένα άσβεστο μίσος», είπε. «Μπορούν να φύγουν αν θέλουν», συνέχισε, απευθυνόμενος στην Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές από την Νέα Υόρκη και κόρη Πορτορικανών, την Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα και μετανάστρια από τη Σομαλία, την Αφροαμερικανή Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και τη Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν και κόρη Παλαιστίνιων προσφύγων.

Πρόκειται μια ομάδα πολιτικών γνωστή ως «απόσπασμα», καθώς ασκεί δριμεία κριτική στον ίδιο αλλά και στην νυν Δημοκρατική ηγεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκτός από την Ομάρ, που έφτασε στη χώρα ως πρόσφυγας πριν από 20 και πλέον χρόνια, οι τρεις άλλες γυναίκες προέρχονται από μειονότητες αλλά έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ.

«Απόψε έχω να κάνω μια πρόταση στους γεμάτους μίσος εξτρεμιστές που προσπαθούν συνεχώς να διαλύσουν τη χώρα μας...Δεν έχουν ποτέ να πουν τίποτε καλό. Γι αυτό λοιπόν και εγώ λέω εάν δεν σας αρέσει, αφήστε τους να φύγουν», ανέφερε ο Τραμπ, στην πρώτη προεκλογική ομιλία του, εξήγώντας λίγο αργότερα ότι οι «γεμάτοι μίσος εξτρεμιστές» είναι οι τέσσερις γερουσιάστριες.

Το ακροατήριο των υποστηρικτών του Τραμπ στο πανεπιστήμιο East Carolina University φαινόταν ενθουσιασμένο από τη νέα θεματολογία της προεκλογικής εκστρατείας, φωνάζοντας «να την στείλεις πίσω».

Οι υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο, που το προεκλογικό του ακροατήριο αντιδρούσε το 2016 φωνάζοντας «να την στείλεις φυλακή», όταν ο Τραμπ έκανε τότε αναφορά στην Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο σήμερα, καμία από τις τέσσερις γυναίκες που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ, όπως συνέβαινε το 2016, με την προεδρική υποψηφιότητα της Κλίντον.

Τα περισσότερα από τα παράπονα που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με αναφορά στις τέσσερις γυναίκες, αφορούσαν ανακυκλωμένες φραστικές επιθέσεις σε βάρος τους, που έχουν προκαλέσει την άσκηση κριτικής για το επιθετικό προφίλ ρητορικής που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο Τραμπ, κατά την προεκλογική εκστρατεία με στόχο την επανεκλογή του.

Έτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στην Πρίσλεϊ για την προσπάθεια της να μονοπωλήσει το αφήγημα των έγχρωμων. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Ομάρ προσπάθησε να μειώσει το δράμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ εξέφραζε συμπάθεια για τους Αμερικανούς που προσπαθούσαν να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος. Ο Τραμπ ειρωνεύτηκε επίσης, την Οκάσιο Κορτέζ για το όνομά της, λέγοντας:

«Δεν έχω χρόνο για τρία διαφορετικά ονόματα. Θα την αποκαλούμε Κορτέζ. Απαιτεί πολύ χρόνο».

Η πολιτική στρατηγική του ενοικιαστή του Λευκού Οίκου είναι σαφής, σύμφωνα με αναλυτές: να προκαλέσει τριβές εντός των Δημοκρατικών.

Ο γιος του Έρικ μάλιστα, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Fox News τόνισε ότι το Δημοκρατικό κόμμα δεν εκπροσωπεί πλέον τον μέσο Αμερικανό πολίτη, καθώς εξελίσσεται σε ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό σχηματισμό, αποδίδοντας σε αυτό την κατά τον ίδιο επερχόμενη επανεκλογή του πατέρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ