ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής ανησυχία για τις κινήσεις του Ιράν στο Στενό του Ορμούζ

Διεθνής ανησυχία για τις κινήσεις του Ιράν στο Στενό του Ορμούζ
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνής είναι η ανησυχία για την αναζωπύρωση της έντασης στο Στενό του Ορμούζ, όπου χθες το Ιράν «συνέλαβε» ένα τάνκερ της Μεγάλης Βρετανίας. Παρότι η Τεχεράνη διατείνεται πως το πλοίο «παραβίασε τους διεθνείς κανόνες», ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, προειδοποιεί με «σημαντικές επιπτώσεις».

Το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero που κατάσχεσε το Ιράν ήταν κενό φορτίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA επικαλούμενο τον υπεύθυνο της λιμενικής αρχής στην περιοχή.

Τα 23 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι ενδεχόμενο να καταθέσουν για τεχνικά ζητήματα, πρόσθεσε ο Αλαχμοράντ Αφιφιπούρ.

«Αν κριθεί απαραίτητο και μετά από αίτημα των δικαστικών αρχών, το πλήρωμα ενδέχεται να καταθέσει για τεχνικά θέματα», μετέδωσε το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον Αφιφιπούρ.

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ είχε συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του στον οποίο και εξέφρασε την “οξεία απογοήτευσή του” για την εξέλιξη αυτή. Όπως τόνισε τον είχε διαβεβαιώσει το προηγούμενο Σάββατο ότι το Ιράν ήθελε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, η συμπεριφορά όμως της χώρας του έδειξε το αντίθετο.

“Αυτό έχει να κάνει με ενέργειες κι όχι με λόγια, αν θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο και να το ξεπεράσουμε,” πρόσθεσε ο Χαντ. “Η βρετανική ναυτιλία πρέπει και θα προστατευτεί.”

Καταδικάζουν Γερμανία και Γαλλία

Η Γερμανία καταδίκασε την «αναίτια» κατάσχεση δύο εμπορικών πλοίων από το Ιράν στο Στενό του Ορμούζ, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή, κλιμάκωσε επικίνδυνα την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

«Παροτρύνουμε το Ιράν να απελευθερώσει αυτό..., το πλοίο, αλλά και πλήρωμά του, άμεσα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Μία περαιτέρω κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων «θα είναι πολύ επικίνδυνη και..., θα υπονομεύσει όλες τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξεύρεση τρόπου αντιμετώπισης της παρούσας κρίσης», σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε τη μεγάλη ανησυχία του για την κατάσχεση, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή, έπληξε τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Μάθαμε με μεγάλη ανησυχία την κατάσχεση του βρετανικού πλοίου από τις ιρανικές δυνάμεις», ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του. Την καταδικάζουμε κι εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι Φιλιππίνες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις

Οι Φιλιππίνες παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση της κατάσχεσης του δεξαμενόπλοιου, καθώς ορισμένα από μέλος του πληρώματος είναι πολίτης της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ζήτησε την απελευθέρωση ενός ναυτικού που κατάγεται από τις Φιλιππίνες.

«Ο πρεσβευτής μας στο Ιράν, Φρεντ Σάντος επικοινωνεί με τις ιρανικές αρχές επιζητώντας διαβεβαιώσεις ότι ο ναύτης από τις Φιλιππίνες, είναι ασφαλής κι ότι θα απελευθερωθεί σύντομα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ στις Φιλιππίνες.

Δυναμική καταδίκη από το Μπαχρέιν

Την ίδια ώρα, το Μπαχρέιν «καταδίκασε δυναμικά» την κατάσχεση του Stena Impero από το Ιράν στο Στενό του Ορμούζ, ζητώντας από την Τεχεράνη την άμεση απελευθέρωσή του πλοίου.

Το Μπαχρέιν που αποτελεί την βάση του Πέμπτου Αμερικανικού Ναυτικού Στόλου, παρότρυνε το Ιράν να σταματήσει τις «ανεύθυνες» ενέργειες του, με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ