ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Καλύτερη η εικόνα του μετώπου όμως η μέρα αναμένεται δύσκολη

Πορτογαλία: Καλύτερη η εικόνα του μετώπου όμως η μέρα αναμένεται δύσκολη
AP Photo

Κατά 90% είχαν τεθεί υπό έλεγχο το πρωί της Δευτέρας οι δασικές πυρκαγιές που μαίνονται από το Σάββατο στην κεντρική Πορτογαλία, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας.

«Παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν τη νύχτα (...) μια περίμετρος 10% (της περιοχής που καίγεται) είναι ακόμη ενεργή», κυρίως στις «περιοχές όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Πέντρο Νούνες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος προέβλεψε επίσης άλλη μια «δύσκολη ημέρα» σήμερα λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών θερμοκρασιών και των δυνατών ανέμων που αναμένονται κυρίως το απόγευμα.

«Ο αέρας έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σε αυτήν την πυρκαγιά», σημείωσε.

Οι δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, οι οποίες ενισχύθηκαν από τους σφοδρούς ανέμους, ξέσπασαν το Σάββατο το απόγευμα σε τρία μέτωπα σε απομακρυσμένες ζώνες της περιοχής Καστέλου Μπράνκου, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Λισαβόνας.

Από τις πυρκαγιές στην περιοχή του Καστέλου Μπράνκου έχουν τραυματιστεί 20άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ είναι πυροσβέστες. Ένας πολίτης υπέστη σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Λισαβόνας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν πολλές κοινότητες, για προληπτικούς λόγους.

Δύο άλλες δασικές πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει το Σάββατο, τέθηκαν υπό έλεγχο τη νύχτα και η μία από αυτές σβήστηκε τελείως σήμερα.

«Τα αίτια των πυρκαγιών αυτών ερευνώνται (...) Το παράξενο είναι: πώς γίνεται πέντε μεγάλες φωτιές να ξεκίνησαν σε τόσο κοντινές μεταξύ τους περιοχές;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Εντουάρντο Καμπρίτα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ως υπαίτιος για μία από τις πυρκαγιές συνελήφθη σήμερα στο Καστέλου Μπράνκου ένας άνδρας 55 ετών. Ωστόσο, ο ύποπτος δεν φαίνεται να εμπλέκεται στις άλλες φωτιές που ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ