ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκαν οι τρεις δράστες της ληστείας του αιώνα στο Λονδίνο

Καταδικάστηκαν οι τρεις δράστες της ληστείας του αιώνα στο Λονδίνο
Metro police

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν σήμερα τρία ακόμη μέλη της «συμμορίας των παππούδων» για την μεγαλύτερη ληστεία που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Αγγλίας.

Σε μια επιχείρηση με λάφυρα άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων η «συμμορία των παππούδων» διέρρηξε θησαυροφυλάκιο που χρησιμοποιούσαν τα μεγαλύτερα κοσμηματοπωλεία στο Λονδίνο. Η συμμορία παραβίασε το θησαυροφυλάκιο του κτιρίου της εταιρίας Hatton Garden Safety Deposit την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 2015.

Μετά από τριετή σχεδιασμό, μπήκαν μέσω εξόδου κινδύνου στο φρεάτιο του ασανσέρ και από εκεί κατέβηκαν στο υπόγειο όπου βρισκόταν το θησαυροφυλάκιο, τρυπώντας ενισχυμένο τοίχο πάχους 50 πόντων. Αρχικά ματαίωσαν την παραβίαση και επέστρεψαν την επόμενη ημέρα, όπου και έκαναν φύλλο και φτερό τις ασφαλισμένες θυρίδες, ανοίγοντας 73 από αυτές, κλέβοντας κοσμήματα, χρυσό και μετρητά αξίας 22 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εισβολείς εμφανίστηκαν ως εργάτες φυσικού αερίου και χτύπησαν το θησαυροφυλάκιο που χρησιμοποιείται από τους κοσμηματοπώλες για φύλαξη από το 1940.

Ο Μπράιαν Ρίντερ (Bryan Reader) 76 ετών και γηραιότερος της σπείρας, κατέφθασε στον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποιώντας το λεωφορείο και δείχνοντας πάσο υπερήλικα για να μπορεί να ταξιδεύει δωρεάν. Στο παρελθόν είχε φυλακιστεί για την διαβόητη ληστεία, το 1983, σε θησαυροφυλάκιο του αεροδρομίου του Heathrow, όπου εκλάπησαν 6,800 μπάρες χρυσού αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ και διαμάντια αξίας περίπου 150,000 χιλιάδων ευρώ.

Η τολμηρή αυτή έφοδος που συνέβη πέρυσι τον Απρίλιο, επανέφερε μνήμες άλλων γνωστών παλαιότερων ληστειών με σημαντικότερη την «Ληστεία του Μεγάλου Τραίνου» (1963) όπως ονομάστηκε, η οποία έγινε από 12 μέλη που έστησαν ενέδρα σε ένα τραίνο της Royal Mail που μετέφερε χρήματα τις πρώτες πρωινές ώρες μεταξύ Γλασκώβης και Λονδίνου.

Η ληστεία έχει εμπνεύσει πολλές κινηματογραφικές παραγωγές, κάνοντας πολλούς από τους δράστες διάσημους.
Ένας δικηγόρος που αντιπροσωπεύει μέλος της συμμορίας, πρότεινε η ληστεία του περασμένου χρόνου στο κτίριο της εταιρίας Hatton Garden να γίνει ταινία με τίτλο «Κακοί Παππούδες», ντετέκτιβ λένε πως μπορεί οι ληστές να είναι μεγάλοι, αλλά όχι και ακίνδυνοι, με κατηγορίες για ληστείες με όπλα και άλλες βαριές κατηγορίες στο ιστορικό τους. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι είναι σκληροί και εγκληματίες καριέρας», λέει ο αστυνομικός επιθεωρητής Κρεγκ Τέρνερ (Craig Turner). «Είχαν βαρύ ιστορικό εγκληματικής δραστηριότητας στην πλάτη τους».

heist1

Οι εγκέφαλοι της ληστείας, ο 76χρονος Ρίντερ, ο 75χρονος Τζον Κόλινς, ο 67χρονος Τέρι Πέρκινς και ο 58χρονος Ντάνιελ Τζόουνς ομολόγησαν ότι συνωμότησαν στη διάρρηξη τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Δύο ακόμη από τα μέλη της οργάνωσης ο 60χρονος Γουίλιαμ Λίνκολν και ο 58χρονος Καρλ Γουντ καταδικάστηκαν με το ίδιο κατηγορητήριο την Πέμπτη, ενώ ο 48χρονος Χιουζ Ντόιλ κρίθηκε ένοχος για κατοχή κλεμμένης ιδιοκτησίας. Η ηλικία των ενόχων αθροιστικά ξεπερνά τα 500 χρόνια.

Επίσης, η υπόθεση παραμένει ανοικτή, καθώς λάφυρα αξίας 14.000.000 δολαρίων παραμένουν άφαντα ενώ, ένα ακόμη μέλος της σπείρας με το όνομα «Μπασίλ» παραμένει ασύλληπτος.

Hatton Garden heist: Three guilty of 'biggest raid in English history
Kellie Morgan, by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ