ΚΟΣΜΟΣ

«Ψήνεται» η Ευρώπη - 40άρια διαρκείας και ιστορικά υψηλά σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία

«Ψήνεται» η Ευρώπη - 40άρια διαρκείας και ιστορικά υψηλά σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία
(AP Photo/Virginia Mayo)

Ιστορικά ρεκόρ ζέστης καταγράφηκαν σήμερα, Πέμπτη, σε Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βέλγιο από το κύμα καύσωνα που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην Ολλανδία, η θερμοκρασία σκαρφάλωσε σήμερα στους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα χρονικά, ανακοίνωσε το μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας KNMI.

Ο υδράργυρος ανήλθε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου στον ολλανδικό νότο, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ των 39,3 βαθμών μία ημέρα πριν.

Νωρίτερα σήμερα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας είχε μιλήσει για ρεκόρ 41,7 βαθμών Κελσίου, ωστόσο μερικά λεπτά αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση ότι η μέτρηση δεν ήταν αξιόπιστη.

Το Παρίσι κατέρριψε σήμερα το ιστορικό ρεκόρ ζέστης, που είχε καταγραφεί πριν από 70 χρόνια, με τον υδράργυρο να έχει εκτοξευθεί στους 42,4 βαθμούς Κελσίου στις 15.20 τοπική ώρα, στον σταθμό Παρίσι-Μονσουρί, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Météo-France.

Το ρεκόρ είχε καταρριφθεί από νωρίς το απόγευμα με 41 βαθμούς Κελσίου και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι είναι πιθανή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας έως το βράδυ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας προβλέπει ακόμη και 43 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή του Παρισιού για σήμερα.

Από την έναρξη των μετρήσεων το 1873, στο Παρίσι ο υδράργυρος δεν είχε υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου παρά μονάχα μία φορά, την 28η Ιουλίου του 1947 με 40,4 βαθμούς Κελσίου.

Στο Βέλγιο, τα θερμόμετρα έδειξαν 40,6 βαθμούς Κελσίου το απόγευμα τοπική ώρα στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό τμήμα, ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, έγινε γνωστό από τον Ντάβιντ Ντεχενάου, τον επικεφαλής μετεωρολόγο της μετεωρολογικής υπηρεσίας IRM.

«Νέο εθνικό ρεκόρ στο Βέλγιο: 40,6 βαθμοί στο Κλάιν Μπρόγκελ τώρα και δεν έχει τίποτα τελειώσει ακόμα! Απίστευτο!» έγραψε σε tweet ο μετεωρολόγος λίγο μετά τις 15.00 τοπική ώρα.

Στο υψηλότερο επίπεδο για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε σήμερα, Πέμπτη, ο υδράργυρος στη Βρετανία, φθάνοντας στους 36,9 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (Met Office).

Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Χίθροου, στο Λονδίνο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου, των 36,7 βαθμών Κελσίου, επισημαίνει το Met Office σε μήνυμά του στο Twitter.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι παραμένει πολύ πιθανό η Βρετανία να σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών, των 38,5 βαθμών Κελσίου.

Στη Γερμανία, η θερμοκρασία ανέβηκε σήμερα για πρώτη φορά άνω των 41 βαθμών Κελσίου και αναμένεται περαιτέρω άνοδος αργότερα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία DWD.

Το νέο προσωρινό ρεκόρ, 41,5 βαθμών Κελσίου, καταγράφηκε στο Λίνγκεν, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ