ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Οι πύραυλοι, το «θερμό» επεισόδιο και η εύθραυστη διπλωματία του Τραμπ

Βόρεια Κορέα: Οι πύραυλοι, το «θερμό» επεισόδιο και η εύθραυστη διπλωματία του Τραμπ
ASSOCIATED PRESS / SUSAN WALSH

Η νέα κρίση που σοβεί εδώ και αρκετές ώρες στον 38ο παράλληλο, μετά και την εκτόξευση δύο νέου τύπου πυραύλων μικρού βεληνεκούς από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία, όχι μόνο στην Ουάσινγκτον αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Παρά τις προσπάθειες του τελευταίου έτους να κλείσει δια παντός μέτωπο της κορεατικής χερσονήσου, φαίνεται πως η πραγματικότητα διαψεύδει τους αισιόδοξους για το ότι μια μακρόχρονη συγκρουσιακή σχέση βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο τέλος της.

Στον απόηχο της νέας πυραυλικής δοκιμής που ήρθε με εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν ανοίγει μια νέα σελίδα στην κρίση.

Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως η εκτόξευση των δύο πυραύλων δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να δείξει στον Τραμπ αλλά και στο σύνολο των δυτικών δυνάμεων ποιος είναι το «αφεντικό» και ποιος πραγματικά αποφασίζει πώς θα συνεχιστεί το ήδη εύθραυστο διπλωματικό παιχνίδι.

Επιμένουν, μάλιστα, πως η Βόρεια Κορέα ήθελε, με αυτό το νέο «θερμό» επεισόδιο, να τραβήξει πάνω της την προσοχή του προέδρου των ΗΠΑ, μετά και το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ουάσινγκτον – Πιονγκγιάνγκ για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Σιγή ασυρμάτου»

Το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν επιλέγει – προσώρας τουλάχιστον – να αντιδράσει, έστω ήπια, στις κινήσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη, αλλά τηρεί «σιγήν ιχθύος» αποτελεί ένδειξη ότι οι τακτικές της κυβέρνησης Τραμπ είναι αναποτελεσματικές.

Αυτό φαίνεται, εξάλλου, από τις δηλώσεις Βορειοκορεατών αξιωματούχων που είχαν γίνει την προηγούμενη εβδομάδα και διεμήνυαν σε όλους τους τόνους ότι η χώρα τους σκοπεύει να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα δοκιμών πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ισορροπίες «λεπτού πάγου»

Βρετανικά αλλά και αμερικανικά Μέσα εκτιμούν πως μια τέτοια προοπτική θα είχε απολύτως αρνητικό αντίκτυπο στα σχέδια του Τραμπ, ο οποίος ήδη έχει το βλέμμα του στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ είχε υποστηρίξει πως η παύση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ ήταν το μεγαλύτερό του κατόρθωμα στο επίπεδο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεχτεί πιέσεις από τη Νότια Κορέα, καθώς η νέα κρίση έχει θορυβήσει σφόδρα την κυβέρνηση της Σεούλ. Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά πως ο κίνδυνος μιας νέας ανάφλεξης στη χερσόνησο είναι πλέον κάτι παραπάνω από σίγουρος και ζητά από τις ΗΠΑ να μην επιμείνουν σε μια πολιτική ρητορική κατευνασμού απέναντι στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η νευρικότητα στην περιοχή περισσεύει: Στις ΗΠΑ υπάρχει πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι η διπλή πυραυλική δοκιμή των Βορειοκορεατών ήρθε ως απάντηση στο κοινό ανακοινωθέν που είχαν εκδώσει από τις 20 Ιουλίου Ουάσινγκτον και Σεούλ για τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων μέσα στον Αύγουστο. Και τούτο, παρά το μήνυμα της Πιονγκγιάνγκ ότι μια τέτοια κίνηση θα δυναμίτιζε τη συμφωνία Κιμ – Τραμπ και θα λογιζόταν ως «πρόβα πολέμου».

Το ζητούμενο είναι πώς θα απαντήσει πλέον η Ουάσινγκτον: Θα συνεχίσει να σιωπά; Θα επιχειρήσει να λανσάρει μια ρητορική ηπιότητας προς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν; Ή μήπως θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους Βορειοκορεάτες; Ό,τι κι αν τελικά επιλέξει η κυβέρνηση Τραμπ, θα έχει συνέπειες στην ήδη «λαβωμένη» εικόνα του Αμερικανού προέδρου. Κι αυτή θα είναι μόνον η αρχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ