ΚΟΣΜΟΣ

Το μεταναστευτικό δράμα σε μία φωτογραφία: Μητέρα εκλιπαρεί να την αφήσουν να περάσει τα σύνορα

Το μεταναστευτικό δράμα σε μία φωτογραφία: Μητέρα εκλιπαρεί να την αφήσουν να περάσει τα σύνορα
AP Photo/Marco Ugarte

Η Ledy Pérez, γραπωμένη από το μικρό σώμα του εξάχρονου γιου της, σπαράσσει εκλιπαρώντας τον φρουρό στα αμερικανο-μεξικά σύνορα, να την αφήσουν να περάσει στο ταξίδι της για μία καλύτερη ζωή μακριά από τη βία και την απελπισία της Γουατεμάλας.

Η εικόνα της Πέρες που αγκαλιάζει τον γιο της και κοιτά ικετευτικά έναν άγνωστο, πλην πάνοπλο άνδρα, έχει κάνει το γύρο του κόσμου.

«Μην τους αφήσετε να με στείλουν πίσω. Θέλω μόνο μία καλύτερη ζωή για το γιο μου», επαναλαμβάνει στους συνοριακούς φρουρούς, εκλιπαρώντας τους να την αφήσουν να περάσει.

Το σπαρακτικό «κλικ» είναι του Χοσέ Λουίς Γκονζέλες, φωτογράφου του Reuters, ο οποίος περιγράφοντας τη σκηνή, είπε πως κατά τη διάρκεια των εννέα εκείνων λεπτών, δεν υπήρξε κάποια αψιμαχία μεταξύ των δύο πλευρών, με τον συνοριοφύλακα να του δηλώνει πως εκτελεί εντολές.

Σύμφωνα με τον Γκονζάλες, η γυναίκα παρά τη συναισθηματική της φόρτιση, δεν πτοήθηκε: Όταν κάποια στιγμή οι συνοριοφύλακες έστρεψαν το βλέμμα αλλού, άρπαξε το γιο της και έτρεξαν προς το σύνορο, πατώντας σε αμερικανικό έδαφος, όπου και συνελήφθησαν από την αμερικανική υπηρεσία Συνόρων (CBP).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ