ΚΟΣΜΟΣ

Το βίντεο με τον γιο του Ματέο Σαλβίνι που προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» στην Ιταλία

Το βίντεο με τον γιο του Ματέο Σαλβίνι που προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» στην Ιταλία
Screengrab

Πολιτικός «σεισμός» προκλήθηκε στην Ιταλία μετά τις φωτογραφίες και τα βίντεο με τον γιο του υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα περιπολικό τζετ σκι της αστυνομίας για να διασκεδάσει στη θάλασσα, αναγκάζοντας τον ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη «για το πατρικό λάθος».

Όλα συνέβησαν στο θέρετρο του Μιλάνο Μαρίτιμα, στο Papeete Beach, όπου ο Σαλβίνι περνούσε τις διακοπές του.

Κάποια στιγμή συνέβη κάτι ασυνήθιστο για κάποιον που είναι ένοικος του Βιμινάλε (έδρα του υπουργείου).

Κοντά στην ακτή περιπολούσαν τζετ σκι της αστυνομίας και ο υπουργός, που έπαιζε ποδόσφαιρο στην παραλία με τον ένα του γιο, κλώτσησε την μπάλα προς τη θάλασσα και ψιθύρισε στους αστυνομικούς: «εγώ πάω στην ομπρέλα».

Τότε, ο μικρός Σαλβίνι σκαρφάλωσε στο τζετ σκι που οδηγούσε ένας αστυνομικός!

Όλα καταγράφθηκαν από έναν φωτογράφο της εφημερίδας La Repubblica, τον οποίο προσπάθησε να παρεμποδίσει και απομακρύνει η φρουρά του Σαλβίνι που ενεπλάκη σε έντονη και μακρά λογομαχία με τον δημοσιογράφο. Ενώ βρισκόντουσαν σε δημόσιο χώρο, προσπαθούσαν να του απαγορεύσουν να καταγράφει και τον απειλούσαν με σύλληψη.

Την ίδια στιγμή, ο γιος Σαλβίνι καθόταν στο τιμόνι του τζετ σκι, φορώντας σωσίβιο και ακολουθώντας τις οδηγίες του αστυνομικού, και διασκέδασε για λίγα λεπτά κοντά στην ακτή, οδηγώντας το πλωτό. Στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, ο αστυνομικός που λογομάχησε μαζί του επέμενε πως πάνω στο τζετ σκι βρισκόταν μόνον ο συνάδελφός του.

Ενώ η λογομαχία μεταξύ αστυνομικών και δημοσιογράφου συνεχίστηκε, κάποιος φώναξε προς την κατεύθυνση του μικρού Σαλβίνι να επιστρέψει στην ξηρά, αλλά από ένα απομακρυσμένο σημείο της παραλίας, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και κινητά.

Το αστυνομικό τμήμα της Ραβένας διέταξε έρευνα «για πιθανή άπρεπη χρήση αστυνομικών μέσων» και σε αυτό το σημείο ήταν που ξέσπασε το πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο σήμερα απασχολεί το σύνολο του ιταλικού Τύπου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχασαν την ευκαιρία να ανοίξουν πυρ ομαδόν κατά του «βοναπαρτισμού» του Σαλβίνι: «τα αστυνομικά μέσα έχουν αποστολή να εγγυώνται την ασφάλειά μας κι όχι να διασκεδάζουν την οικογένεια Σαλβίνι και οι αστυνομικοί δεν μπορούν να έρχονται σε δύσκολη θέση λόγω του σεβασμού προς τον υπουργό με κίνδυνο της ζωής τους και της ζωής του παιδιού», τόνισε ο Εμανουέλε Φιάνο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Η γενικότερη εντύπωση είναι πως ο Σαλβίνι αυτή τη φορά έχει ξεπεράσει τα όρια, καθώς το γεγονός αυτό είναι ανήκουστο στα χρονικά του υπουργείου.

Αυτός ήταν ο λόγος που μετά την έκρηξη του σκανδάλου, ο υπουργός αναγκάσθηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη: «ο γιος μου πάνω σε τζετ σκι της αστυνομίας; Δικό μου πατρικό λάθος, καμία ευθύνη στους αστυνομικούς, τους οποίους μάλιστα ευχαριστώ γιατί καθημερινά διακινδυνεύουν τη ζωή τους για τη χώρα», τόνισε ο Σαλβίνι.

Παρά τη συγγνώμη του όμως, ο Σαλβίνι αναζωπύρωσε δύο ανησυχίες: αφ' ενός διότι για άλλη μία φορά αποδεικνύει πως δεν έχει κατανοήσει στο βάθος τη σημασία του ρόλου του στο υπουργείο, και αφ' ετέρου ότι θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω των νόμων και πως είναι ικανός «ελαφρά τη καρδία» να παραβιάζει τους κανόνες και την κοινή λογική.

Ακόμη και στην παραδοχή του σφάλματός του και τη συγγνώμη του, ο Σαλβίνι δεν απεκδύεται του πατερναλιστικού του ύφους. Πρόσφατα είχε δηλώσει κομπορρημονώντας, «παιδιά μου είναι 60 εκατ. Ιταλοί».

Πλέον, όλοι εύχονται να μην πρέπει οι αστυνομικοί να ανεβάζουν στα μέσα περιπολίας τους όλα αυτά τα παιδιά του υπουργού!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ