ΚΟΣΜΟΣ

«Το Βερολίνο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ» διαμηνύει η νέα υπουργός Άμυνας

«Το Βερολίνο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στο ΝΑΤΟ» διαμηνύει η νέα υπουργός Άμυνας
Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Η νέα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, δεσμεύτηκε σήμερα Τετάρτη, ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας της θα φτάσουν στο 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2024, προκειμένου να φτάσει τελικά στο 2%, όπως απαιτείται από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε πιστός εταίρος στο ΝΑΤΟ και θέλουμε να παραμείνουμε και στο μέλλον», δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε θέσει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού. Για να τον πετύχουμε χρειαζόμαστε τα αντίστοιχα (οικονομικά) μέσα (...) Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μέχρι το 2024 (να αυξηθούν οι δαπάνες για την άμυνα) στο 1,5% του ΑΕΠ και θα συνεχίσουμε αυξητικά για να τηρήσουμε την υποχρέωσή μας στο ΝΑΤΟ, τον στόχο του 2% του ΑΕΠ», εξήγησε η νέα υπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Στόλτενμπεργκ.

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024. Μόνο έξι χώρες -Ελλάδα, Λετονία, Ρουμανία, Πολωνία, Εσθονία και Ηνωμένο Βασίλειο- πέτυχαν αυτόν τον στόχο φέτος και η Λιθουανία βρίσκεται στο 1,98%, σύμφωνα με στοιχεία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί ότι θα πετύχει τον στόχο του 2% το 2025 (σήμερα βρίσκεται στο 1,84% του ΑΕΠ).

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ από την άλλη, δαπανά μόνο το 1,36% του ΑΕΠ της στην άμυνα, γεγονός που έχει εξοργίσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επιμερισμός του βάρους των στρατιωτικών δαπανών είναι ένα θέμα που επανέρχεται συχνά στους κόλπους του ΝΑΤΟ και προκαλεί εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων. Θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο, στη σύνοδο που οργανώνεται στο Λονδίνο στις 3 και 4 Δεκεμβρίου για να εορταστεί η 70ή επέτειος από την ίδρυση της συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τη δέσμευση που ανέλαβε η Κραμπ-Καρενμπάουερ και επέμεινε ότι είναι αναγκαίο οι χώρες να επενδύσουν περισσότερα ώστε να ανταποκριθούν στις ποικίλες απειλές για την ασφάλειά τους.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για έναν κόσμο χωρίς συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού στην Ευρώπη και με μια Ρωσία που συνεχίζει να αναπτύσσει πυραύλους ικανούς να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις», επανέλαβε.

Για το θέμα του Ιράν, η Γερμανίδα υπουργός επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο εκφράζει επιφυλάξεις για την αμερικανική πολιτική στον Κόλπο.

«Εξετάζουμε σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία και τη Βρετανία το αμερικανικό αίτημα για συμμετοχή σε μια αποστολή προστασίας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ», είπε, προσθέτοντας:

«Θέλουμε να βρούμε μια διπλωματική λύση με το Ιράν και θέλουμε να ισχύσει η πυρηνική συμφωνία, η JCPOA που υπογράφθηκε το 2015», τόνισε, εξηγώντας ότι θα ληφθεί μια απόφαση με βάση αυτά τα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ