ΚΟΣΜΟΣ

Μπόλτον: Οι εκτοξεύσεις πυραύλων δεν παραβίασαν τις δεσμεύσεις του Κιμ στον Τραμπ

Μπόλτον: Οι εκτοξεύσεις πυραύλων δεν παραβίασαν τις δεσμεύσεις του Κιμ στον Τραμπ
AP Photo/Patrick Semansky

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον έκρινε ότι οι πρόσφατες δοκιμές πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ δεν παραβίασαν τις δεσμεύσεις που είχε κάνει ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο επισήμανε ότι έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η επανέναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

«Η εκτόξευση των πυραύλων αυτών δεν παραβίασε τη δέσμευση που έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν στον πρόεδρο (Τραμπ) για τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους», είπε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Fox News.

«Αλλά πρέπει να θέσουμε το ερώτημα πότε θα αρχίσει η αληθινή διπλωματία, πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση σε επίπεδο ομάδων εργασίας, κάτι που ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ξανά την 30ή Ιουνίου ότι είναι έτοιμος να κάνει. Ακόμα περιμένουμε να ακούσουμε νέα από τη Βόρεια Κορέα», συμπλήρωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Θα παραταθεί η ισχύς των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις στο Ιράν

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να ανανεώσει εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που επιβάλλει στο Ιράν -οι οποίες επιτρέπουν στη Ρωσία, την Κίνα και ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίζουν τη συνεργασία τους με την Τεχεράνη ως προς το πολιτικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας- επιβεβαίωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Η ιδέα εδώ είναι ότι θα παρακολουθούμε αυτές τις δραστηριότητες πάρα πολύ στενά», είπε ο Μπόλτον στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «βραχεία παράταση 90 ημερών» των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις τις οποίες επιβάλλει η Ουάσιγκτον για να στραγγαλίσει την ιρανική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ