ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στις Άλπεις: Ψυχικά ασταθής ο καθηγητής της εκδρομής

Τραγωδία στις Άλπεις: Ψυχικά ασταθής ο καθηγητής της εκδρομής
Radio France

Οι έρευνες σχετικά με την χιονοστιβάδα που καταπλάκωσε σκιέρ, μεταξύ αυτών και μια ομάδα μαθητών, στις γαλλικές Άλπεις την Τετάρτη, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, εκ των οποίων δύο μαθητές λυκείου, επικεντρώνονται σήμερα στο προφίλ του καθηγητή που τους συνόδευε, καθώς ακολουθούσε ιατρική αγωγή έπειτα από μια σύντομης διάρκειας νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική.

Οι ανακρίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τις αρχές οδήγησαν στην ανακάλυψη ότι αυτός ο καθηγητής είχε πάρει εξιτήριο τον Νοέμβριο από ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο όπου είχε νοσηλευτεί και ακολουθούσε βαριά φαρμακευτική αγωγή, ιδίως αντικαταθλιπτικά φάρμακα και σταθεροποιητές διάθεσης, αγωγή που δίνεται σε πρόσωπα με διπολική διαταραχή, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ο άνδρας έδωσε κατάθεση στους αστυνομικούς στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, όπου είχε διακομιστεί καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά την Τετάρτη κι ο ίδιος ζήτησε να επιστρέψει στην ψυχιατρική κλινική.

Ωστόσο αύριο αναμένεται να μεταφερθεί στην εισαγγελία της Γκρενόμπλ καθώς ενδέχεται να του απαγγελθούν κατηγορίες, σύμφωνα με μια δικαστική πηγή.

Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε την Τετάρτη σε ύψος 2.800 μέτρων στον τομέα των Δύο Άλπεων, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να σκοτωθούν, μεταξύ αυτών δύο μαθητές λυκείου και ένας τουρίστας «πιθανόν» ουκρανικής υπηκοότητας, που έκαναν σκι σε μια κλειστή μεγάλης δυσκολίας πίστα.

Άλλοι δύο σκιέρ τραυματίστηκαν σοβαρά: δύο ανήλικες εντοπίστηκαν από τους διασώστες έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Ο εκπαιδευτικός ήταν αυτοδίδακτος στο σκι και δεν είχε παρακολουθήσει το δελτίο πρόγνωσης του καιρού το πρωί που συνέβη το δυστύχημα όπου οι μετεωρολόγοι είχαν επισημάνει έναν «μεγάλο» κίνδυνο πρόκλησης χιονοστιβάδας (επίπεδο 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα).

Τη στιγμή που εισήλθε στη «μαύρη» πίστα (με τον υψηλότερο κίνδυνο στο χιονοδρομικό κέντρο), για την οποία υπήρχε ειδική σήμανση, ο ίδιος εκτίμησε «ότι μπορούσε να μπει και δήλωσε ότι δεν είδε τον κίνδυνο» προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο ίδιος είχε διασχίσει, μια ημέρα πριν, αυτήν την πίστα που ήταν εντούτοις κλειστή από την έναρξη της σεζόν.

Κάποιοι από τους μαθητές που τον συνόδευαν είχαν αρνηθεί να τον ακολουθήσουν.
Το πρωί την ημέρα που εκτυλίχθηκε η τραγωδία, μαθητές είχαν εκφράζει τη βούλησή τους να κάνουν σκι σε αυτήν την περιοχή.

Ένας άλλος καθηγητής, που ήταν υπεύθυνος για την εκδρομή αλλά είχε παραμείνει στο ξενοδοχείο με άλλους μαθητές «διατύπωσε την αντίθεσή του», είπε χθες ο εισαγγελέας της Γκρενόμπλ, Ζαν-Ιβ Κοκιγιά.Ζαν-Ιβ Κοκιγιά.

Χιονοστιβάδα στις Άλπεις παρέσυρε μαθητές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ