ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες η Σιβηρία: Επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης

Στις φλόγες η Σιβηρία: Επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης

Η Ρωσία μπορεί να δεχθεί την βοήθεια των ΗΠΑ στον τομέα της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.

«Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς συναδέλφους για την πρότασή τους να βοηθήσουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Σιβηρία αυτή την στιγμή έχει δημιουργηθεί ένας ισχυρός στόλος αεροσκαφών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ωστόσο δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόταση», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών Βλαντίμιρ Σολοβιόφ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία επανειλημμένα κατά το παρελθόν είχε προτείνει βοήθεια στις ΗΠΑ στον τομέα της κατάσβεσης των πυρκαγιών στις πολιτείες του Νέου Μεξικού και της Καλιφόρνιας, αλλά η αμερικανική πλευρά δεν την είχε δεχθεί.

Ωστόσο το 2005 και το 2012 οι ΗΠΑ δέχθηκαν την ρωσική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών που είχαν προκαλέσει οι τυφώνες «Κατρίνα» και «Σάντυ».

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατά την διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε να συνδράμει η χώρα του την Ρωσία στο έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν «εξέφρασε την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του για την τόσο προσεκτική αντιμετώπιση, την πρόταση για βοήθεια και υποστήριξη», επισημαίνοντας ότι αν η ρωσική πλευρά κρίνει ότι είναι αναγκαία, θα την αξιοποιήσει.

Στο μεταξύ οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται με αμείωτη ένταση στη Σιβηρία και σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, τα αεροσκάφη τύπου Il-76 που έχουν επιστρατευθεί για να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης, θα πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 πτήσεις ημερησίως.

Ο Μπουλγκάκοφ διευκρίνισε ότι τα τουλάχιστον 20 αεροσκάφη, που θα συμμετάσχουν στον έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, θα πραγματοποιούν πτήσεις κατά δυάδες, ενώ την Παρασκευή τέσσερα αεροσκάφη μετά τις πτήσεις που θα πραγματοποιήσουν, θα προσγειωθούν στην πόλη Μπρατσκ για να συνεχίσουν από εκεί το έργο τους.

Σε δυάδες θα πετούν τα ελικόπτερα που έχουν φθάσει στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ, τα οποία θα επιχειρούν από αύριο κοντά τις κατοικημένες περιοχές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ένα αεροσκάφος τύπου An-26 και δύο στρατιωτικά μεταγωγικά ελικόπτερα ΜΙ-8.

Τόσο τα 10 στρατιωτικά αεροσκάφη όσο και τα οκτώ ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με μηχανισμούς ρίψης νερού, ενώ υπάρχει μια ομάδα 270 στρατιωτικών σε εφεδρεία, όπως και άλλος απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Εκατομμύρια στρέμματα δάσους στις φλόγες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού οργανισμού Avialecochrana, οι πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση 28.000.000 στρεμμάτων στην λεγόμενη ζώνη ελέγχου, την πιο δύσκολα προσβάσιμη ζώνη.

Η μεγαλύτερη έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθείς στις φλόγες 11.000.000 στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ (περισσότερα από 10.000.000 στρέμματα) και στην περιοχή του Ιρκούτσκ ( περίπου 7.000.000 στρέμματα).

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν 2.700 άτομα και 390 πυροσβεστικά οχήματα και 28 αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ τέσσερις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ