ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο και όμως αληθινό: 7χρονο αγόρι είχε 526 δόντια μέσα στο στόμα του!

Απίστευτο και όμως αληθινό: 7χρονο αγόρι είχε 526 δόντια μέσα στο στόμα του!
CNNi/Saveetha Dental College and Hospital

Δεν πίστευαν στα μάτια τους γιατροί στην Ινδία, με αυτό που είδαν στο στόμα ενός 7χρονου αγοριού. Τι ήταν αυτό; Το αγόρι είχε συνολικά 526 δόντια!

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Τσενάι. Ο 7χρονος παραπονιόταν για πόνους στο σαγόνι του, και τον περασμένο μήνα εισήχθη στο νοσοκομείο, αφού είχε πρηστεί η περιοχή των γομφίων του στη δεξιά πλευρά της κάτω γνάθου του

Όταν οι γιατροί έβγαλαν ακτινογραφία το στόμα του, βρήκαν έκπληκτοι έναν σάκο ενσωματωμένο στην κάτω γνάθο, γεμάτο με «μη φυσιολογικά δόντια», δήλωσε στο CNNi η Δρ. Prathiba Ramani, επικεφαλής της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Παθολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Saveetha Dental College.

Οι γιατροί προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν τον εν λόγω σάκο, ωστόσο, αφιέρωσαν χρόνο για να εξετάσουν το κάθε δόντι ξεχωριστά, προτού επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους.

Η ομάδα χρειάστηκε τέσσερις με πέντε ώρες για να αδειάσει το σάκο από τα εκατοντάδες δόντια που περιείχε.

«Υπήρχαν συνολικά 526 δόντια από 0,1 έως 15 χιλιοστά. Ακόμα και το μικρότερο δόντι είχε ρίζα και σμάλτο, που έδειχνε ότι επρόκειτο για δόντι», δήλωσε η Ramani.

Το αγόρι πήρε εξιτήριο τρεις μέρες μετά την εγχείρηση και αναμένεται να αναρρώσει πλήρως. Όπως είπε η Ramani, το αγόρι έπασχε από μια πολύ σπάνια κατάσταση που ονομάζεται σύνθετο οδόντωμα. Αυτό που το προκάλεσε δεν είναι σαφές, αλλά θα μπορούσε να είναι γενετικό ή θα μπορούσε να οφείλεται σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, όπως η ακτινοβολία.

Ο 7χρονος ενδέχεται να είχε τα έξτρα δόντια για αρκετό καιρό. Οι γονείς του είπαν στους γιατρούς ότι είχαν παρατηρήσει πρήξιμο στο σαγόνι από όταν ήταν τριών χρονών, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά γι’αυτό επειδή δεν έμενε ακίνητος και δεν άφηνε τους γιατρούς να τον εξετάσουν.

Ο Δρ. P. Senthilnathan, επικεφαλής του Τμήματος Στοματολογίας και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του νοσοκομείου και ένας από τους χειρουργούς που έκαναν την επέμβαση, περιέγραψε τη διαδικασία στο CNNi.

«Κάτω από τη γενική αναισθησία, διατρήσαμε το σαγόνι από την κορυφή. Δεν σπάσαμε το κόκαλο στα πλάγια που σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν επέμβαση αποκατάστασης. Αφαιρέσαμε το σάκο. Μπορείτε να τον φανταστείτε σαν ένα μπαλόνι με μικρά κομματάκια μέσα».

Ευτυχώς όλα πήγαν καλά στην περίπτωσή του και το αγόρι μετράει πλέον 21 υγιή δόντια.

Ο γιατρός επεσήμανε ότι η ανακάλυψη αυτή δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αναζητάμε θεραπεία για οδοντιατρικά ζητήματα, όσο νωρίτερα γίνεται.

Όπως είπε, οι άνθρωποι των πόλεων είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι, ωστόσο, στις αγροτικές περιοχές η πρόσβαση για οδοντιατρική περίθαλψη είναι ακόμα προβληματική.

Doctors find 526 teeth in boy's mouth in India, By Manveena Suri, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ