ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Τραμπ στην Ευρώπη: Χιλιάδες τζιχαντιστές θα αφεθούν ελεύθεροι αν δεν επαναπατριστούν

Προειδοποίηση Τραμπ στην Ευρώπη: Χιλιάδες τζιχαντιστές θα αφεθούν ελεύθεροι αν δεν επαναπατριστούν
AP Photo/John Minchillo

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε τα κράτη της Ευρώπης ότι εάν δεν επαναπατρίσουν υπηκόους τους που πολέμησαν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, θα βρεθούν αντιμέτωπα με την προοπτική να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν μόνοι τους στις πατρίδες τους.

«Έχουμε χιλιάδες μαχητές του ΙΚΙΛ που θέλουμε η Ευρώπη να πάρει πίσω και θα δούμε αν θα το κάνει, αν δεν το κάνει πιθανόν θα χρειαστεί να τους αφήσουμε ελεύθερους (και να γυρίσουν) στην Ευρώπη», είπε ο Ρεπουμπλικάνος σε δημοσιογράφους, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο μιας παλιότερης ονομασίας του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, που ήταν Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε.

Οι τζιχαντιστές στους οποίους αναφερόταν ο Αμερικανός πρόεδρος κρατούνται στη Συρία από την κουρδοαραβική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον.

Οι συνομιλίες για τον επαναπατρισμό τους σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποτελματωθεί, διότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν ή διστάζουν να τους επαναπατρίσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ