ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνεχίζονται οι συλλήψεις για την διαδήλωση υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών

Ρωσία: Συνεχίζονται οι συλλήψεις για την διαδήλωση υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών
AP Photo/Denis Sinyakov

Πέντε ακόμη άτομα τέθηκαν υπό κράτηση σήμερα Παρασκευή στη Ρωσία, με την κατηγορία πρόκλησης μαζικών ταραχών στην διαδήλωση της 27ης Ιουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκριση των αρχών, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγή στην Ανακριτική Επιτροπή.

«Την Δευτέρα θα αποφασισθεί η ποινή σε σχέση με τα πέντε ακόμη άτομα που κατηγορούνται για πρόκληση ταραχών» δήλωσε η εν λόγω πηγή.

Νωρίτερα η Ανακριτική Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι «κατά την διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας συγκεντρώθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή στην πρόκληση ταραχών 10 και πλέον ατόμων». «Όλοι τους συμμετείχαν ενεργά στην διοργάνωση και την πρόκληση μαζικών ταραχών στο κέντρο της Μόσχας και πέντε εξ αυτών έχουν τεθεί υπό κράτηση», αναφέρεται.

Συγκεκριμένα για πρόκληση μαζικών ταραχών κατηγορούνται οι Κιρίλ Ζούκοφ, Σαμαριντίν Ρατζάμποφ, Αλεξέι Μινάϊλο, Ιβάν Ποντκοπάγεφ και Γιεβγένι Κοβαλένκο.

Σύμφωνα με την άποψη της ανάκρισης «οι κατηγορούμενοι πετούσαν πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς και έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό χρησιμοποιώντας βία εναντίον των αστυνομικών».

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται σύμφωνα με τον ρωσικό Ποινικό Κώδικα για χρήση βίας εναντίον αστυνομικών και για πρόκληση μαζικών ταραχών.

Η Ανακριτική Επιτροπή συνέπτυξε τις υποθέσεις που αφορούν την πρόκληση μαζικών ταραχών (με βάση του άρθρο 212 του ΠΚ) και χρήση βίας κατά των οργάνων της τάξης ( άρθρο 318 του ΠΚ), σε μια ποινική υπόθεση, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της διεθνούς ομάδας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Αγορά», Πάβελ Τσίκοφ, στην ανακριτική ομάδα που ασχολείται με τις υποθέσεις εργάζονται 84 ανακριτές. Επικεφαλής των ανακριτών είναι ο αρμόδιος ανακριτής για εξαιρετικά σημαντικές υποθέσεις.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για την συγκέντρωση της 27ης Ιουλίου, κατά την οποία οι συγκεντρωθέντες ζητούσαν την πρόσβαση στις τοπικές εκλογές της Μόσχας των ανεξάρτητων υποψηφίων και υποψηφίων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν αποκλεισθεί με το επιχείρημα ότι δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να θέσουν υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού OVD-Info κατά την διάρκεια της διαδήλωσης είχαν συλληφθεί περισσότερα από 1.300 άτομα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας 1.074.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Αμνηστία το βράδυ της 27ης Ιουλίου, κατήγγειλε «την καταφυγή στην υπερβολική βία της ρωσικής αστυνομίας», καλώντας για την «άμεση απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για «μεγάλο πλήγμα στις θεμελιώδεις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ