ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: 163 μετανάστες αποκλεισμένοι εν πλω - Για «φρικτά σημάδια βίας» κάνουν λόγο οι διασώστες

Ιταλία: 163 μετανάστες αποκλεισμένοι εν πλω - Για «φρικτά σημάδια βίας» κάνουν λόγο οι διασώστες
(AP Photo/Olmo Calvo

Το πλοίο της ProActiva Open Arms διέσωσε 69 μετανάστες τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή στα ανοιχτά της Λιβύης, οι οποίοι προστέθηκαν στους 55 που περισυνέλλεξε η ισπανική ΜΚΟ και τους ακόμη 40 που βρίσκονται στο πλοίο Αϊλάν Κούρντι της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 163 μετανάστες που διασώθηκαν το τελευταίο 48ωρο και αναζητούν ένα ασφαλές λιμάνι.

Η Open Arms ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή, ότι εντόπισε στη μέση της νύχτας ένα φουσκωτό σκάφος. Σε αυτό επέβαιναν 69 άτομα με «φρικτά σημάδια βίας», ανάμεσά τους δύο παιδιά και «μια ετοιμόγεννη γυναίκα».

Στο πλοίο της ProActiva υπήρχαν ήδη δύο βρέφη εννιά μηνών και 15 γυναίκες από μια ομάδα 55 μεταναστών που διέσωσε η ισπανικό ΜΚΟ την Πέμπτη, από ένα ξύλινο πλεούμενο το οποίο διέτρεχε κίνδυνο στη Μεσόγειο, στα ανοικτά της Λιβύης.

Με 124 μετανάστες συγκεντρωμένους στο κατάστρωμα, κάτω από μουσαμάδες για σκιά, το Open Arms έπλεε πολύ αργά σήμερα προς τα βόρεια, αλλά ο προορισμός του δεν είναι ακόμα σαφής.

Ο καπετάνιος του Open Arms, Μαρκ Ριγκ, δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση, ότι το πλήρωμα απήθυνε εκκλήσεις στις αρχές στην Λιβύη, τη Μάλτα και την Ιταλία, χωρίς να έχουν λάβει κάποια απάντηση.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, υπέγραψε το βράδυ της Πέμπτης ένα διάταγμα που απαγορεύει στο πλοίο της ισπανικής οργάνωσης, να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας του, όπως έκανε και για το Αϊλάν Κούρντι, στο οποίο επιβαίνουν 40 μετανάστες.

Το πλοίο της Sea-Eye παρέμενε χθες στα ανοιχτά του νησιού Λαμπεντούζα, πριν αναχωρήσει σήμερα με κατεύθυνση την Μάλτα.

Σύμφωνα με την γερμανική ΜΚΟ, οι μετανάστες προέρχονται από τη Δυτική Αφρική. Ανάμεσά τους βρίσκονται μια έγκυος, τρία μικρά παιδιά, ένας άνδρας που έχει τραυματιστεί από σφαίρα και δύο επιζώντες ενός βομβαρδισμού που σκότωσε δεκάδες μετανάστες στις αρχές Ιουλίου στο κέντρο κράτησης της Τατζούρα, κοντά στην Τρίπολη.

Η γερμανική ΜΚΟ δημοσίευσε τη φωτογραφία του Τζόκοβιτς, ενός τετράχρονου αγοριού που ονομάστηκε από τον Σέρβο πρωταθλητή τενίστα, όπου στον ώμο του είχε δύο μεγάλες ουλές. Σύμφωνα με τους γονείς του, αυτά είναι τραύματα από πυρά.

Παράλληλα, η ιταλική ΜΚΟ Mediterranea ανακοίνωσε ότι η εισαγγελία του Αγκριτζέντο (Σικελία), ήρε την κατάσχεση του πλοίου της, του Mare Jonio, που είχαν αποφασίσει οι αρχές έπειτα από μια επιχείρηση διάσωσης τον Μάιο.

Η οργάνωση ετοιμάζεται να επαναλάβει τις επιχειρήσεις διάσωσης το συντομότερο, ενώ ένα τρίτο πλοίο, το Ocean Viking της SOS Mediterranean καθώς και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), πρόκειται σύντομα να αναχωρήσουν από την Μασσαλία για την περιοχή αυτή της Μεσογείου.

Από το περασμένο καλοκαίρι, όλοι οι μετανάστες που διασώθηκαν από την Open Arms αποβιβάστηκαν στην Ισπανία. Ωστόσο, οι ισπανικές αρχές απαγόρευσαν στο πλοίο να επιστρέψει στα ανοιχτά της Λιβύης, απειλώντας με πρόστιμα, σύμφωνα με την ΜΚΟ, από 200.000 έως 900.000 ευρώ.

Στις αρχές Ιουλίου, το Αϊλάν Κούρντι, με έδρα σήμερα την Μαγιόρκα της Ισπανίας, έχει διασώσει συνολικά 109 μετανάστες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν έπειτα στην Μάλτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ