ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Τύμπανα πολέμου χτυπάνε ξανά στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει μία πολεμική επιχείρηση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στα βόρεια της Συρίας και σε μία περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG), δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται με τις ΗΠΑ που έχουν συμφωνήσει με την Άγκυρα, για την οργάνωση μιας ζώνης ασφάλειας στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Ο Ερντογάν είπε πως τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την πολεμική επιχείρηση.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Μια ενδεχόμενη τουρκική επέμβαση στην περιοχή της Ροτζάβα, προπύργιο των Κούρδων, θα περιπλέξει περαιτέρω το ήδη περίπλοκο γεωπολιτικό παιχνίδι στη Μέση Ανατολή. Η πολιτοφυλακή YPG που ιστορικά συνδέεται με το PKK, αποτελεί το βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Συρία. Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες ήταν αυτοί που εξεδίωξαν το Ισλαμικό Κράτος από τη Ράκκα και σχεδόν από το σύνολο των εδαφών που κατείχε στη Συρία, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Στη περιοχή διατηρούνται ακόμα περιορισμένες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχα ανακοινώσει την ολοκληρωτική αποχώρηση των Αμερικάνων στρατιωτών από τη Βόρεια Συρία.

Κατόπιν όμως των αντιδράσεων του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπαναχώρησε και δέχτηκε την παραμονή ορισμένων στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων, προκειμένου να προστατευτούν οι «σύμμαχοι Κούρδοι» από μια τουρκική επίθεση.

Κατά συνέπεια, η όποια πολεμική επιχείρηση του Ερντογάν θα αποτελέσει πρόκληση πρώτου βαθμού για τις ΗΠΑ.

Η επίθεση στο Αφρίν

Τον Ιανουάριο του 2018 ο τουρκικός στρατός σε συνεργασία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό εισέβαλε στο Αφρίν, στα βορειοδυτικά της Συρίας. Το Αφρίν ελεγχόταν από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG η οποία σε συνεργασία με τους Άραβες συμμάχους της είχε συγκροτήσει τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις). Η τουρκική πολεμική μηχανή χρησιμοποίησε εναντίον των Κούρδων όλη την ισχύ και την προηγμένη τεχνολογία που διαθέτει. Τον Μάρτιο οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλης του Αφρίν που παραμένει έκτοτε υπό τον έλεγχο τους. Στις μάχες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 58 Τούρκοι στρατιώτες, 1500 Κούρδοι μαχητές και 500 άμαχοι. Οι πρόσφυγες πιθανόν να υπερβαίνουν τις 300.000. Οι κουρδικές δυνάμεις είχαν επιλέξει τότε να μη δώσουν την «τελική μάχη» για το Αφρίν και να αποσυρθούν, πιθανόν έχοντας την αμερικάνικη διαβεβαίωση ότι οι δεν θα επιτρεπόταν στην Τουρκία να κινηθεί ανατολικά του ποταμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ