ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Σε σφιχτό απεργιακό κλοιό για πέμπτη μέρα το κρατίδιο

Χονγκ Κονγκ: Σε σφιχτό απεργιακό κλοιό για πέμπτη μέρα το κρατίδιο
ASSOCIATED PRESS / Vincent Thian

Μαζικές διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια εξακολουθούν να μαστίζουν το Χονγκ Κονγκ ενώ από τη Δευτέρα έχουν παραλύσει οι εναέριες συγκοινωνίες και μεταφορές της ειδικής αυτής διοικητικής περιοχής της Κίνας, καθώς σύμφωνα με το CNNi περισσότεροι από 2.300 εργαζόμενοι στον τομέα αυτό έχουν κατέλθει σε απεργία.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, συμμετέχοντας στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, με την Αστυνομία να απαντά με χρήση χημικών, δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους διαδηλωτές που επιδιώκουν περισσότερη δημοκρατία αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία από την πλευρά των Αρχών.

Οι διαδηλώσεις, που πλέον έχουν γενικευτεί σε ολόκληρη την επικράτεια, ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου, όταν οι πολίτες της χώρας εξέφρασαν τη διαφωνία τους απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε την έκδοση στην Κίνα ατόμων που διαβιούν στο Χονγκ Κονγκ και αντιτίθενται στην πολιτική του Πεκίνου.

Πολιτικοί ακτιβιστές, φορείς και συλλογικότητες αντέδρασαν στο συγκεκριμένο νομοθέτημα, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση της πόλης θα παραχωρούσε το ελεύθερο στην Κίνα να συλλαμβάνει και να εκδίδει πολίτες ως αντιφρονούντες στο υπάρχον καθεστώς.

Αν και το Χονγκ Κονγκ θεωρείται κινεζική πόλη, ο στρατός της Κίνας δεν εμπλέκεται στη καθημερινή τήρηση της δημόσιας τάξης. Από την παράδοσή του το 1997, το Χονγκ Κονγκ κυβερνάται υπό ένα ιδιότυπο νομοθετικό πλαίσιο, που επιτρέπει μεγαλύτερες οικονομικές και ατομικές ελευθερίες για τους πολίτες του.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στην πόλη αυτή που μέχρι πρότινος ήταν ένα από τα μέρη με τα μεγαλύτερα ποσοστά ευτυχίας στον κόσμο, βρίσκονται σταθμευμένοι περισσότεροι από 6.000 Κινέζοι στρατιώτες, οι οποίοι, ωστόσο, βρίσκονται μακριά από τη δημόσια θέα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο θα δώσει εντολής επέμβασης του στρατού έναντι των διαδηλωτών.

Ωστόσο, οι τελευταίες τοποθετήσεις της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, δείχνουν περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων. Σύμφωνα με το Reuters, η Λαμ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η πόλη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «πολύ επικίνδυνης κατάστασης».

hong kong 1

Σε διάγγελμά της τη Δευτέρα, η Λαμ είπε ότι οι διαδηλωτές έχουν οδηγήσεις τις διαμαρτυρίες τους πέρα από το νομοσχέδιο έκδοσης (σ.σ. η ισχύς του έχει ανασταλεί από τις 16 Ιουνίου) και πρόσθεσε ότι οι «εκτεταμένες αναταραχές στο όνομα συγκεκριμένων απαιτήσεων έχουν υπονομεύσει σοβαρά το νόμο και την τάξη του Χονγκ Κονγκ».

Η ίδια δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα λάβει σκληρά μέτρα, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει το νόμο και την τάξη στο Χονγκ Κονγκ και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Όπως επισημαίνουν, πάντως, ειδικοί αναλυτές, η επικεφαλής της κυβέρνησης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια πόλη που τελεί υπό πολιορκία. Η οργή του κόσμου έχει ενταθεί μετά και τις βίαιες συλλήψεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια του τελευταίου μήνα πολλών διαδηλωτών, για βανδαλισμούς του εθνικού συμβόλου της Κίνας, αλλά και με κατηγορίες παράνομης συνάθροισης καθώς και εμπλοκής σε βίαιη συμπεριφορά.

Δακρυγόνα στην περιοχή του Ναυαρχείου

Την ίδια στιγμή, ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μέρη του Χονγκ Κονγκ και το σημείο όπου στεγάζονται οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και το κτήριο της κυβέρνησης, το Ναυαρχείο, έχει μετατραπεί σε θέατρο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας.

Αστυνομικοί άρχισαν μάλιστα να εκτοξεύουν τη Δευτέρα δακρυγόνα και χημικά σε βάρος μεγάλης ομάδας διαδηλωτών που επιχείρησαν να κυκλώσουν το κυβερνητικό κτήριο.

Χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι στα μαύρα, φώναξαν συνθήματα όπως «βρώμικοι μπάτσοι» και «θα πεθάνετε εσείς και οι οικογένειές σας».

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ ανέφερε πως από τις 9 Ιουνίου, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, οι Αρχές έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 160 ελαστικές σφαίρες, 150 σφαίρες από καουτσούκ, ενώ έχουν εκτοξεύσει πάνω από 1.000 δακρυγόνα.

Μόνο τη Δευτέρα, η Αστυνομία συνέλαβε 80 άτομα, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός ημερησίων συλλήψεων που καταγράφεται από την έναρξη των συγκρούσεων.

Συνολικά 420 άτομα έχουν συλληφθεί εδώ και εννέα εβδομάδες – 317 άνδρες και 73 γυναίκες ηλικίας από 16 έως 76 ετών. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι το πλήθος των διαδηλωτών δεν δείχνει να υποχωρεί, έστω κι αν η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων ασφαλείας σε όλη την επικράτεια του Χονγκ Κονγκ.

«Το καλοκαίρι της δυσαρέσκειας»

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το Χονγκ Κονγκ ζει τις δυσκολότερες στιγμές στην Ιστορία του.

Από το 2016 έως το 2018 η ειδική διοικητική αυτή περιοχή έχασε συνολικά πέντε θέσεις στον ετήσιο πίνακα κατάταξης των Ηνωμένων Εθνών με τις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο δείκτη ευτυχίας στον πλανήτη, υποχωρώντας στην 76η θέση, ακόμα και κάτω από το Πακιστάν.

Αναλυτές επισημαίνουν πως πέραν του περιβόητου νομοσχεδίου για τις εκδόσεις πολιτικών αντιφρονούντων στην Κίνα, ήταν η περιστολή των ατομικών ελευθεριών, το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας αλλά και τα φαινόμενα αυξημένης αστυνομικής βίας που συνετέλεσαν καταλυτικά στο ξέσπασμα των βίαιων κινητοποιήσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Χονγκ Κονγκ από τους υψηλούς δείκτες ευτυχίας πέρασε σε μια εποχή έντονης δυσαρέσκειας και έκδηλης οργής.

Flights canceled, major roads blocked as Hong Kong protests escalate - By Jessie Yeung, Joshua Berlinger, Steve George and Ben Westcott, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ