ΚΟΣΜΟΣ

Φίλιπ Λι: Ο βουλευτής που μισεί το «no deal» Brexit και απειλεί τον Μπόρις Τζόνσον

Φίλιπ Λι: Ο βουλευτής που μισεί το «no deal» Brexit και απειλεί τον Μπόρις Τζόνσον
TWITTER

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος η στάση ενός βουλευτή από την επαρχία Μπράκνελ, ο οποίος διαφωνεί κάθετα με την πολιτική του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για μια έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς την ύπαρξη μιας σαφώς καθορισμένης συμφωνίας.

Σε δηλώσεις του προς βρετανικά ΜΜΕ, ο Φίλιπ Λι απείλησε να αυτομολήσει από τους Τόρις στο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, λέγοντας πως θα περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές του σκεπτόμενος, εάν θα αποχωρήσει από τους Συντηρητικούς, εξαιτίας της θέσης τους για το Brexit.

Σε μια συνομιλία μέσω podcast που είχε με τον επίσης βουλευτή των Τόρις, Σαμ Γκάιμα, ο Λι είπε: «Αυτή τη στιγμή νιώθω ολοένα και περισσότερο πολιτικά άστεγος. Το κόμμα που συμμετέχω ήταν το κόμμα του Τζον Μέιτζορ και ο Τζον Μέιτζορ, πιστεύω ότι πιθανόν να νιώθει κι αυτός το ίδιο, κρίνοντας από τις τοποθετήσεις του κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων».

«Πράγματι, δεν νιώθω πλέον άνετα με το κόμμα μου να πιέζει για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δίχως τη σύμφωνη γνώμη του λαού», πρόσθεσε ο Λι.

Ευαίσθητες ισορροπίες

Ωστόσο, μερίδα του βρετανικού Τύπου «βλέπει», πίσω από τις τοποθετήσεις του Φίλιπ Λι, μια προσπάθεια πολιτικής υπονόμευσης του Μπόρις Τζόνσον, εστιάζοντας κυρίως στο χρόνο που έγιναν οι δηλώσεις αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, οι Τόρις υπέστησαν μια πολύ σοβαρή ήττα στην επαναληπτική ψηφοφορία που έγινε στην περιφέρεια του Μπρέκον και του Ραντνοσάιρ. Εκεί, ο Συντηρητικός υποψήφιος βουλευτής των Τόρις, Κρις Ντέιβις, έχασε την έδρα με διαφορά δέκα ποσοστιαίων μονάδων από την αντίπαλό του και υποψήφια με το φιλοευρωπαϊκό Κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Τζέιν Ντοντς.

Το αποτέλεσμα καταγράφηκε στο βρετανικό Guardian ως προσωπική ήττα του Τζόνσον, καθώς πλέον η πλειοψηφία των Τόρις στη Βουλή είναι ισχνή, κατά μόλις ένα βουλευτή.

Υπό το πρίσμα αυτό, μια ενδεχόμενη απόσχιση του Λι από τις τάξεις των Συντηρητικών θα δημιουργούσε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση της Βρετανίας, που δέχεται ήδη σφοδρότατες επικρίσεις σε ό,τι αφορά στην πολιτική της για το Brexit.

Σε ό,τι αφορά στον Λι, έχει ταχθεί υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, υπογραμμίζοντας πως μια «ακραία θέση υπέρ του “no deal” θα αποξένωνε τους ψηφοφόρους και θα οδηγούσε σε μια σοβαρή ήττα των Συντηρητικών στο πλαίσιο μιας νέας εκλογικής διαδικασίας».

«Με γνώμονα καθαρά το εθνικό συμφέρον, πιστεύω πως είναι λάθος να γίνει κάτι τέτοιο. Και αν το δει κανείς κομματικά, εκτιμώ πως τέτοιες θέσεις συρρικνώνουν την εκλογική βάση μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν βλέπω με ποιο τρόπο θα κερδίσουμε τις εκλογές. Κι αν δεν τις κερδίσουμε, σε μια δημοκρατία δεν έχει κανείς την εξουσία και δεν μπορεί να κάνει αυτά που θέλει», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο Λι στη συζήτηση που είχε μέσω podcast.

Πολύ ακριβό το Brexit

Η υπόθεση του «no deal» για το Brexit ταλανίζει ήδη σοβαρά τη Βρετανία. Αναλυτές και επενδυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η προοπτική ενός «no deal» θα μπορούσε να βυθίσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση, να αναστατώσει τις χρηματαγορές και να πλήξει τη θέση του Λονδίνου ως του κυριότερου διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, προειδοποιούν αναλυτές και επενδυτές.

Και ήδη, το Brexit έχει κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα: η κυβέρνηση Τζόνσον έχει πλέον κατανείμει 6,3 δισεκατομμύρια λίρες σε δαπάνες για την προετοιμασία της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων 4,2 δισεκ. λιρών κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ