ΚΟΣΜΟΣ

«Θα κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες»: Ο Έσπερ για την εκτόξευση πυραύλων από τη Β. Κορέα

«Θα κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες»: Ο Έσπερ για την εκτόξευση πυραύλων από τη Β. Κορέα
(KRT via AP Video)

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν θα ενεργήσουν υπερβολικά σε ό,τι αφορά τους πυραύλους που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα τις τελευταίες εβδομάδες και ότι θα κρατήσουν ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πυραύλους στη θάλασσα ανοικτά των ανατολικών της ακτών για τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας, ενώ η Πιονγκγιάνγκ διαμαρτυρήθηκε ότι τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας παραβιάζουν τις διπλωματικές συμφωνίες.

«Το κλειδί είναι να κρατάμε την πόρτα ανοικτή για την διπλωματία … δεν πρόκειται να αντιδράσουμε υπερβολικά σε αυτές (τις εκτοξεύσεις), αλλά τις παρακολουθούμε, τις παρακολουθούμε στενά και έχουμε γνώση του τι συμβαίνει», δήλωσε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Ιαπωνία.

Πρόσθεσε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν σήμερα ήταν βαλλιστικοί μικρού βεληνεκούς και ότι θα μιλήσει για τη Βόρεια Κορέα με τους ομολόγους του στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα κατά την επικείμενη επίσκεψή του και στις δύο χώρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν στις 30 Ιουνίου, αλλά η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε έκτοτε την Ουάσινγκτον ότι παραβίασε τη δέσμευσή της με το να σχεδιάζει τις στρατιωτικές ασκήσεις και προειδοποίησε ότι τα γυμνάσια αυτά θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα παραβιάζει τις συμφωνίες που έχει συνάψει μαζί τους η Πιονγκγιάνγκ.

Παράλληλα, η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «προκαλούν ένταση» με αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια και προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα για να αμυνθεί. Ο Τζου Γιονγκ Τσολ, Βορειοκορεάτης διπλωμάτης στη Γενεύη, δήλωσε στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό ότι η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει «να επανεξετάσει τα βασικά βήματα που έχουμε κάνει έως τώρα». Ο διπλωμάτης δεν έκανε καμία αναφορά στην εκτόξευση πυραύλων στην οποία προχώρησε νωρίτερα σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Ο Έσπερ δήλωσε ότι οι ασκήσεις αυτές με τη Νότια Κορέα, γνωστές με την ονομασία ‘Dong Maeng’ (Συμμαχία) και οι οποίες διεξάγονται κυρίως μέσω προσομοίωσης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι ήδη σε εξέλιξη και ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να αλλάξουν τα μελλοντικά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Σεούλ.

Ο Έσπερ, που διαδέχθηκε στις 23 Ιουλίου τον Τζιμ Μάτις ύστερα από διάστημα επτά μηνών κατά το οποίο το Πεντάγωνο είχε μείνει ακέφαλο, επέλεξε την Ασία για να πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό με την ιδιότητα του υπουργού Αμύνης προκειμένου να διαβεβαιώσει για την προθυμία των ΗΠΑ να αντιταχθούν στην ενίσχυση της Κίνας στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ