ΚΟΣΜΟΣ

Η Τσάι Ινγκ-Ουέν είναι η νέα πρόεδρος της Ταϊβάν

Η Τσάι Ινγκ-Ουέν είναι η νέα πρόεδρος της Ταϊβάν
REUTERS/Damir Sagolj

Μια γυναίκα στην προεδρία της Ταϊβάν.

Η Τσάι Ινγκ-Ουέν, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), κέρδισε σήμερα τις προεδρικές εκλογές που έγιναν στην Ταϊβάν.

Ο Έρικ Τσου, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κινεζικού Εθνικιστικού Κόμματος (Κουομιντάνγκ, KTM) της Ταϊβάν παραδέχθηκε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην υποψήφια του αντιπολιτευόμενου DPP.

Λίγο αργότερα και ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Μάο Τσι-Κούο παραιτήθηκε μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματός του KTM.

Βάσει της καταμέτρησης ποσοστού άνω του 50% των ψηφοδελτίων, η Τσάι λαμβάνει 58,1% των ψήφων και προηγείται του Έρικ Τσου, ο οποίος συγκεντρώνει 32,5% των ψήφων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Ταϊβάν FTV.

Η 59χρονη Τσάι, σύμφωνα με το Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρίζει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα της μόλις τη δεύτερη νίκη του απέναντι στο KTM, μετά την προεδρία του Τσεν Σουί-Μπιάν (2000-2008).

Η πρώην καθηγήτρια του πανεπιστημίου, που είναι γνωστή για τη διακριτικότητά της, προτίμησε μια στρατηγική προσεκτική απέναντι στον μεγάλο γείτονα της Ταϊβάν, την Κίνα, μετά την αποτυχία της στις προεδρικές του 2012, οπότε η ήττα της είχε αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη δυσπιστία της απέναντι στο Πεκίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ