ΚΟΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά τουρκική γεώτρηση εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων

Για πρώτη φορά τουρκική γεώτρηση εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων
ASSOCIATED PRESS

Την ώρα που στην Αθήνα πραγματοποιείτο η πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, η Τουρκία κλιμάκωνε τις κινήσεις της στην Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η Άγκυρα, για πρώτη φορά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Γιαβούζ προχώρησε σε γεώτρηση εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, στα ανοιχτά της Καρπασίας. Μέχρι τώρα οι τουρκικές έρευνες γίνονταν στις περιοχές που η Λευκωσία έχει ανακηρύξει ως Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη. Υπενθυμίζεται ότι ΑΟΖ εκτείνεται πέρα από τα χωρικά ύδατα. Επιπλέον, πρόκειται για ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης και όχι εθνικής κυριαρχίας, όπως είναι τα χωρικά ύδατα.

Οι κλιμακούμενες τουρκικές κινήσεις δεν «γκριζάρουν» απλώς την κυπριακή ΑΟΖ αλλά de facto καταγράφουν ασκήσεις κυριαρχίας. Δεν θα ήταν υπερβολή η εκτίμηση ότι οδηγούμαστε σε μια τρόπον τινά «ενεργειακή διχοτόμηση» του νησιού.

Σύμβολο της τουρκικής ανεξαρτησίας

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Άγκυρας, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφτηκε το Γιαβούζ. Ο κ. Ντονμέζ χαρακτήρισε το ερευνητικό πλοίο «σύμβολο της τουρκικής ανεξαρτησίας στη θάλασσα».

Ο κ. Νονμέζ δήλωσε επίσης ότι η γεώτρηση του Γιαβούζ έφτασε στα 1710 μέτρα και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά του σε 2,5 μήνες. Στα μέσα Αυγούστου θα ξεκινήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και το σεισμογραφικό Ορούτζ Ρέις. Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι «εάν υπάρχει αέριο, θα το βρούμε. Εάν σε αυτό το σημείο υπάρχει, θα το ανακαλύψουμε το συντομότερο».

Τέλος, συνόψισε τις τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες: «Το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες νοτίως της Κύπρου στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) από την «ΤΔΒΚ». Μέσα στον Αύγουστο θα στείλουμε στην Μεσόγειο και το δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο μας, το Ορούτς Ρέις. Επομένως τις εργασίες μας στην Μεσόγειο θα τις κάνουμε με δύο σεισμικά πλοία και δύο γεωτρύπανα».

Η τετραμερής στην Αθήνα

Εντωμεταξύ, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενεργειακή υπουργική διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ. Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο Γιουβάλ Στάινιτζ, υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ και ο Φράνσις Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κοινή δήλωση των υπουργών καλύπτει πλήρως τις θέσεις και την πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα σε σχέση και με την άσκηση των δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και ανέφερε ότι «Δεν πρόκειται, τόνισε, για συνάντηση που στρέφεται κατά οποιασδήποτε χώρας αλλά υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών με στόχο τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή».

Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές παραβιάσεις στα εθνικά ύδατα της Κύπρου και σημείωσε επίσης την αλληλεγγύη των τριών χωρών. Θα συνεχίσουμε, ανέφερε, να συνεργαζόμαστε με τις γειτονικές χώρες για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή ενώ σημείωσε ότι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων φέρνουν πιο κοντά τις περισσότερες χώρες της περιοχής.

Πάντως οι πιο προσεκτικοί παρατήρησαν μια διαφορά απόχρωσης στις δηλώσεις των Ισραηλινού και του Αμερικανού υπουργού. Ο μεν κ. Στάνιτζ είπε ότι: «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τις ενεργειακές πηγές της». Ο δε κ. Φάνονον περιορίστηκε στην παρατήρηση ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για πολιτική σταθερότητα κι επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι η ενεργειακή γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ