ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Τίτλοι τέλους για τον κυβερνητικό συνασπισμό - Πρόωρες εκλογές ζητά ο Σαλβίνι

Ιταλία: Τίτλοι τέλους για τον κυβερνητικό συνασπισμό - Πρόωρες εκλογές ζητά ο Σαλβίνι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alessandra Tarantino

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε ο Ιταλός αντιπρόεδρος, Ματέο Σαλβίνι, την άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό, κηρύσσοντας έτσι την διάλυση της συνεργασίας μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε με πολιτικούς ηγέτες, ο Σαλβίνι ανέφερε ότι δήλωσε στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, ότι η συμμαχία της Λέγκας και του κόμματος των Πέντε Αστεριών έχει καταρρεύσει και πως «θα πρέπει γρήγορα να δώσουμε πίσω την ετυμηγορία στους ψηφοφόρους».

Την Τετάρτη, η Γερουσία απέρριψε την πρόταση των «Πέντε Αστέρων» που μπλόκαρε τo σχέδιο για υπερταχεία σιδηροδρομική σύνδεση του Τορίνου με τη Λιόν, στη Γαλλία (TAV), τo οποίo συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία τούνελ στις Άλπεις, μήκους 58 χλμ. Η πρόταση καταψηφίστηκε τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τη Λέγκα του Βορρά.

Το κόμμα του Λουίτζι ντι Μάιο εναντιώθηκαν στο έργο, επικαλούμενο περιβαλλοντικούς λόγους και σπατάλη χρημάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν στην αναβάθμιση του υπάρχοντος δικτύου μεταφορών. Ο Σαλβίνι όμως βρέθηκε απέναντι από τον κυβερνητικό του εταίρο, με τη ρητορική των νέων θέσεων εργασίας και της τόνωσης της ανάπτυξης κυρίως στον ιταλικό Βορρά που αποτελεί εκλογικό του οχυρό.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα ο Τζουζέπε Κόντε τάχθηκε υπέρ του έργου, εκτιμώντας ότι οι οικονομικές προσφορές από την ΕΕ και τη Γαλλία έχουν κάνει την κατασκευή του λιγότερο κοστοβόρα για την Ιταλία και πως θα κόστιζε περισσότερο να μπλοκάρει η χώρα το έργο παρά να το ολοκληρώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ