ΚΟΣΜΟΣ

«Οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν»: «Μπαράζ» εμπρηστικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους

«Οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν»: «Μπαράζ» εμπρηστικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους
(Turkish Defence Ministry via AP, Pool)

Εμπρηστικής ρητορικής συνέχεια από τους Τούρκους αξιωματούχους για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη «σκυτάλη» να παίρνει αυτή τη φορά ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας Φουάτ Οκτάι.

«Χωρίς κανένα δισταγμό, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» είπε την Κυριακή ο Φουάτ Οκτάι, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Διεμήνυσε δε, πως οι τουρκικές γεωτρήσεις θα συνεχιστούν «με αποφασιστικότητα».

Η Άγκυρα επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες σε «σόου» στα κατεχόμενα, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να επισκέπτεται σήμερα τη φρεγάτα που συνοδεύει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Ο Τούρκος αξιωματούχος βρίσκεται στα κατεχόμενα για πολυήμερη επίσκεψη, η οποία μάλιστα συμπίπτει με την έναρξη γεώτρησης μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

AP 19088709161532 1


Ο Φουάτ Οκτάι / Πηγή: (AP Photo/Vadim Ghirda)

Όπως γράφει το πρακτορείο Anadolu, ο Χουλουσί Ακάρ ενημερώθηκε σήμερα για τις δραστηριότητες των τουρκικών πλοίων ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις.

«Κανένας δεν πρέπει να περιμένει πως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα παρακολουθούν τις γεωτρήσεις των Ελληνοκυπρίων χωρίς να αντιδράσουν» δήλωσε ο Ακάρ, και συνέχισε:

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και κανένας δεν πρέπει να “δοκιμάσει” τη δύναμή μας».

AP 19192546716414


Πηγή: (Turkish Defence Ministry via AP, Pool)

«Οι Έλληνες να μαζέψουν τα μυαλά τους»

Οι νέες αυτές δηλώσεις του Ακάρ έρχονται μόλις μια ημέρα αφότου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε ανεβάσει για ακόμη μια φορά τους τόνους, προειδοποιώντας Ελλάδα και Κύπρο να «μαζέψουν τα μυαλά τους».

Ο Ακάρ κάλεσε, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να «αντλήσει μαθήματα» από το παρελθόν και να υιοθετήσει «αντικειμενική προσέγγιση ώστε να επιλύσει ζητήματα».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα και ότι όταν μιλά για ειρήνη δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως ένδειξη αδυναμίας.

AP 19219446746030


Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ / Πηγή: (Turkish Defence Ministry via AP, Pool)

«Κύριος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ύπαρξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας» ανέφερε ο Ακάρ, απορρίπτοντας ουσιαστικά το αίτημα της Αθήνας και της Λευκωσίας για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων και κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ