ΚΟΣΜΟΣ

Στο «στόχαστρο» της Ρωσίας η Google για τη μετάδοση των μαζικών διαδηλώσεων μέσω Youtube

Στο «στόχαστρο» της Ρωσίας η Google για τη μετάδοση των μαζικών διαδηλώσεων μέσω Youtube

Η ρωσική κρατική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roscomnadzor ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή, πως ζήτησε από την Google να σταματήσει να διαφημίζει «παράνομα μαζικά γεγονότα» στην πλατφόρμα YouTube.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αψηφώντας την αστυνομική καταστολή διαδήλωσαν χθες Σάββατο, στη μεγαλύτερη -σύμφωνα με παρατηρητές- πολιτική διαμαρτυρία που έχει γίνει στη Ρωσία τα τελευταία οκτώ χρόνια, για να ζητήσουν ελεύθερες εκλογές για το δήμο της Μόσχας. Πολλά κανάλια του YouTube μετέδωσαν ζωντανά τις διαδηλώσεις.

Η Roscomnadzor ανακοίνωσε πως «μερικές οντότητες αγοράζουν διαφημιστικά εργαλεία από το YouTube, όπως Push Notifications (σ.σ.: πληροφοριακά μηνύματα που παραδίδονται στους χρήστες μιας εφαρμογής ακόμα κι αν δεν την χρησιμοποιούν εκείνη τη στιγμή), για να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με παράνομες μαζικές διαμαρτυρίες».

«Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οντότητες που έχουν στόχο να διαταράξουν τις εκλογές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πρόσθεσε πως η Ρωσία θα το θεωρήσει «επέμβαση στην κυριαρχία της, εχθρική επιρροή και παρεμπόδιση δημοκρατικών εκλογών», αν η Google δεν ανταποκριθεί στο αίτημα.

«Αν η εταιρεία δεν λάβει μέτρα για να εμποδίσει τη διαφήμιση γεγονότων στις πλατφόρμες της, η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει αναλόγως», ανακοίνωσε η Roscomnadzor, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος της Google στη Ρωσία αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ