ΚΟΣΜΟΣ

Μπόλτον: Η Ουάσινγκτον θα στηρίξει το Λονδίνο μετά το Brexit με μια εμπορική συμφωνία

Μπόλτον: Η Ουάσινγκτον θα στηρίξει το Λονδίνο μετά το Brexit με μια εμπορική συμφωνία
AP Photo/Carolyn Kaster

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να δει ένα επιτυχημένο Brexit, το οποίο η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει με μια αμερικανοβρετανική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, μιλώντας σε βρετανούς αξιωματούχους.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη γεωπολιτική στροφή του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί διπλωμάτες αναμένουν ότι το Λονδίνο θα βασίζεται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ.

Ο Μπόλτον, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για δύο ημέρες συνομιλιών με βρετανούς αξιωματούχους, επιδιώκει μια βελτιωμένη σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία υπό το νέο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μετά τις ελαφρώς τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στον Τραμπ και την προκάτοχο του Τζόνσον, Τερέζα Μέι.

Το κεντρικό μήνυμα που κομίζει ο Μπόλτον είναι πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην απόσβεση του πλήγματος που θα υποστεί η Βρετανία εξαιτίας της εξόδου από την ΕΕ, με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η διαπραγμάτευση της οποίας γίνεται ανάμεσα στον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και τη βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, περιγράφοντας το μήνυμα του Μπόλτον προς τους βρετανούς αξιωματούχους, είπε πως ο Τραμπ «θέλει να δει μια επιτυχημένη βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως μια εμπορική συμφωνία θα βοηθούσε τη Βρετανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ