ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Με απολύσεις απειλεί η Cathay Pacific τους εργαζομένους που στηρίζουν τις διαδηλώσεις

Χονγκ Κονγκ: Με απολύσεις απειλεί η Cathay Pacific τους εργαζομένους που στηρίζουν τις διαδηλώσεις
AP Photo/Kin Cheung

Η αεροπορική εταιρεία του Χονγκ Κονγκ Cathay Pacific, η οποία δέχεται πιέσεις από την Κίνα, προειδοποίησε σήμερα τους εργαζομένους της ότι μπορεί να απολυθούν, αν υποστηρίξουν ή συμμετάσχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που χαρακτηρίζει ως «παράνομες», στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται ενώ η αεροπορική εταιρία υφίσταται τα αντίποινα του Πεκίνου σε σχέση με τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ, που είναι πρωτόγνωρες για την πόλη από τότε που πέρασε και πάλι στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.

Η κινεζική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (CAAC) ζήτησε την Παρασκευή από την Cathay τα ονόματα του προσωπικού στις πτήσεις με προορισμό την Κίνα ή σε πτήσεις που διασχίζουν τον εναέριο χώρο της.

Το Πεκίνο τόνισε ότι δεν θα επιτρέπονται σε αυτές τις πτήσεις οι εργαζόμενοι που στηρίζουν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας. Η εταιρία έσπευσε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της CAAC, θέτοντας σε διαθεσιμότητα έναν πιλότο που συνελήφθη κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και απολύοντας δύο εργαζομένους του αεροδρομίου κατηγορώντας τους για ανάρμοστη συμπεριφορά το Σάββατο.

Σε μήνυμά του προς το προσωπικό, ο γενικός διευθυντής Ρούπερτ Χογκ επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι της εταιρίας θα έχουν «πειθαρχικές συνέπειες», εάν συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

«Η Cathay Pacific έχει μια πολιτική μηδενικής ανοχής σε παράνομες ενέργειες. Στο σημερινό πλαίσιο, θα υπάρξουν πειθαρχικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους που στηρίζουν παράνομες διαδηλώσεις ή συμμετέχουν σ'αυτές», δήλωσε ο Χογκ. «Αυτές οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σοβαρές και να περιλαμβάνουν τον τερματισμό μιας σύμβασης εργασίας».

Προειδοποίησε επίσης τους εργαζόμενους κατά της στήριξης ή της συμμετοχής στη νέα διαδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο αεροδρόμιο της πρώην βρετανικής αποικίας. Οι «ενέργειες και οι δηλώσεις των εργαζομένων μας έξω από το ωράριο εργασίας μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία», επανέλαβε ο Χογκ.

Χονγκ Κονγκ: Ματαίωση όλων των πτήσεων λόγω μαζικής αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας

«Βουτιά» για τη μετοχή της εταιρείας

Η Cathay Pacific έχει βρεθεί στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ του Πεκίνου και των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας στο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα, έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές κύμα αντίδρασης, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τον Ιούνιο, έχουν βυθίσει το Χονγκ Κονγκ στη σοβαρότερη πολιτική κρίση του εδώ και δεκαετίες.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2012.

Η μετοχή της Cathay Pacific Airways έκλεισε σήμερα σε χαμηλό 10 ετών, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι ο αυστηρότερος έλεγχος από το Πεκίνο, καθώς και ο αντίκτυπος από τις διαδηλώσεις στην επιβατική κίνηση, θα μπορούσε να επηρεάσει την κερδοφορία της εταιρίας.

«Όχι μόνο είναι πιθανόν να επηρεάσει τις απευθείας πτήσεις προς την Κίνα, αλλά και τις πτήσεις προς την Ευρώπη και σε μικρότερο βαθμό προς τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι τα αεροπλάνα πετούν σε κινεζικό εναέριο χώρο», σύμφωνα με τον Άντριου Λι, αναλυτή της Jefferies.

Η Cathay ήταν επίσης μεταξύ των αεροπορικών εταιριών που επηρεάστηκαν από την απόφαση του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ να ακυρώσει όλες τις πτήσεις. Η εταιρία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ο αντίκτυπος από την απόφαση αυτή μπορεί να είναι αισθητός ακόμα και έως αύριο το πρωί.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ