ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρά» Κίνας κατά ΗΠΑ και ΟΗΕ για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

«Πυρά» Κίνας κατά ΗΠΑ και ΟΗΕ για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ
AP Photo/Vincent Yu

Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του την Τρίτη, κάλεσε τις ΗΠΑ να μείνουν έξω από τις εσωτερικές της υποθέσεις.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τα σχόλια των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών έδωσαν «νέες και ισχυρές αποδείξεις στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ υποκινούν τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ».

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα, έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές κύμα αντίδρασης, βυθίζοντας Χονγκ Κονγκ στη σοβαρότερη πολιτική κρίση του εδώ και δεκαετίες, η οποία πλέον παίρνει και οικονομικές διαστάσεις. Το διεθνές αεροδρόμιο της πρώην βρετανικής αποικίας έχει αναγκαστεί να ματαιώσει όλες τις πτήσεις του για αρκετές ώρες, τις τελευταίες δύο ημέρες.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας Μιτς Μακόνελ προειδοποίησε την Κίνα ότι «η οποιαδήποτε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων θα είναι απολύτως απαράδεκτη», ενώ παρόμοιες προειδοποιήσεις εξαπέλυσε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μοριστάουν στο Νιου Τζέρσεϊ, τόνισε ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι περίπλοκη και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά για όλους, «και για την Κίνα και για την ελευθερία, χωρίς κανένας να τραυματιστεί ή να σκοτωθεί».

«Το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, πολύ δύσκολη», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους. «Θα δούμε τι θα συμβεί. Είναι περίπλοκη κατάσταση. Πιστεύω ότι θα λυθεί, και ελπίζω ότι θα λυθεί, προς όφελος της ελευθερίας. Ελπίζω να λυθεί προς όφελος όλων, και προς όφελος της Κίνας», είπε.

«Ελπίζω ότι θα επιλυθεί ειρηνικά, ελπίζω να μην τραυματιστεί κανείς, ελπίζω να μην σκοτωθεί κανείς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Επικαλούμενος αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Τραμπ έκανε λόγο για «ανάπτυξη του κινεζικού στρατού στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ», μέσω Twitter, συστήνοντας παράλληλα «ψυχραιμία και ηρεμία». Δεν κατέστη σαφές αν ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν σε νέα ανάπτυξη κινεζικών στρατευμάτων ή σε κινήσεις των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα, που είχαν ήδη μεταδώσει κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέχρι σήμερα, ο Τραμπ κρατά ήπια στάση στην κρίση που μαίνεται στην πρώην βρετανική αποικία, με πολλούς μάλιστα να τον κατηγορούν ότι έχει δώσει στην Κίνα το πράσινο φως για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Απορρίπτει το Πεκίνο τις εκκλήσεις του ΟΗΕ

Ανάλογη ήταν η στάση του Πεκίνου απέναντι στην ανησυχία που εξέφρασε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, για την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ. Η Μπατσελέτ ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή μιας «άμεσης, ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας», για τη συμπεριφορά των δυνάμεων της τάξης.

«Αξιωματούχοι εμφανίζονται να πετούν δακρυγόνα στο συγκεντρωμένο πλήθος σε κλειστούς χώρους και απευθείας σε μεμονωμένους διαδηλωτές σε πολλές ευκαιρίες, προκαλώντας έναν σημαντικό κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού», ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.

Μέσω ανακοίνωσης, την οποία το Πεκίνο χαρακτήρισε ως «εσφαλμένη», η Μπατσελέτ καλεί τις αρχές του Χονγκ Κονγκ «να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση, να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα αυτών που εκφράζουν τις απόψεις τους ειρηνικά γίνονται σεβαστά και προστατεύονται και να εξασφαλίσει ότι η ανταπόκριση των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε οποιαδήποτε βία λάβει χώρα θα είναι η αρμόζουσα».

Η κινεζική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη, με ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ «έχουν καταστρέψει δημόσιες υπηρεσίες, έχουν παραλύσει το αεροδρόμιο, εμποδίζουν τις δημόσιες συγκοινωνίες και χρησιμοποιούν φονικά όπλα, δείχνοντας τάσεις καταφυγής στην τρομοκρατία».

Όπως αναφέρεται, η κινεζική κεντρική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, «στην εκτέλεση των καθηκόντων της σε συμφωνία με τον νόμο και στηρίζει την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ και τα δικαστικά όργανα στην αποφασιστική επιβολή του νόμου».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ