ΚΟΣΜΟΣ

Οι συριακές δυνάμεις προελαύνουν προς την πόλη-κλειδί Χαν Σεϊχούν

Οι συριακές δυνάμεις προελαύνουν προς την πόλη-κλειδί Χαν Σεϊχούν
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Hassan Ammar)

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανακατέλαβαν χθες Πέμπτη πολλά χωριά στην Ιντλίμπ, την επαρχία της βόρειας Συρίας όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές, πλησιάζοντας μια πόλη στρατηγικής σημασίας που ετοιμάζονται να πολιορκήσουν, ανέφερε μια ΜΚΟ.

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και τομείς γύρω από αυτή, στις γειτονικές επαρχίες της Χάμας, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας, βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών και κάποιων οργανώσεων ανταρτών, συνεχίζουν ακόμη να είναι εκτός του ελέγχου του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Η περιοχή αυτή είναι ο στόχος σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών της αεροπορίας και του πυροβολικού του καθεστώτος και των ρώσων συμμάχων του τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες, από τα τέλη του Απριλίου.

Εδώ και αρκετές ημέρες, οι δυνάμεις του καθεστώτος προελαύνουν σε βάρος των τζιχαντιστών και των ανταρτών.

Απέχουν πλέον τρία χιλιόμετρα από την πόλη στρατηγικής σημασίας Χαν Σεϊχούν, αφού κατέλαβαν χθες τον έλεγχο πέντε χωριών γύρω από αυτήν, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Χαν Σεϊχούν βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο που διαπερνά την Ιντλίμπ και συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με τη μητροπολιτική περιοχή του Χαλεπιού (βόρεια), που βρίσκονται αμφότερες υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Στόχος είναι «να περικυκλωθεί η Χαν Σεϊχούν και να ανακτηθεί ο αυτοκινητόδρομος», εκτίμησε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Οι μάχες είναι σφοδρές. Την Τετάρτη, αεροσκάφος του συριακού στρατού καταρρίφθηκε από τζιχαντιστές και ο πιλότος του αιχμαλωτίστηκε, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά αφότου άρχισε η στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή, ανέφερε η ΜΚΟ. Την ευθύνη ανέλαβε η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα).

Χθες Πέμπτη, η τζιχαντιστική οργάνωση μεταφόρτωσε σε ιστότοπό της βίντεο που εικονίζει έναν άνδρα, ο οποίος αναφέρει το όνομά του — Μοχάμεντ Άχμεντ Σουλεϊμάν — και τον βαθμό του — ανθυποσμηναγός της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Από το βράδυ της Τετάρτης ως χθες Πέμπτη, στις μάχες σκοτώθηκαν 24 τζιχαντιστές και αντάρτες και 20 μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων και των βοηθητικών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τα τέλη Απριλίου, πάνω από 1.300 τζιχαντιστές και αντάρτες και πάνω από 1.150 άνδρες των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στο καθεστώς της Δαμασκού έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες, κατά τη ΜΚΟ.

Χθες δεν αναφέρθηκε καμία απώλεια μεταξύ των αμάχων. Την Τετάρτη, εννιά άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον κοινοτήτων και χωριών στην Ιντλίμπ, κυρίως στη Μααρέτ Χουρμά και τα περίχωρά της.

Ένα μέλος της οργάνωσης αρωγής «Λευκά Κράνη» και ο οδηγός ενός ασθενοφόρου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακή Αμερικανική Ιατρική Ένωση (Syrian American Medical Society, SAMS) σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα, γεγονός το οποίο στηλίτευσε ο ΟΗΕ.

Από τα τέλη του Απριλίου, πάνω από 820 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ και τις περιοχές γύρω από αυτή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που φοβάται ανθρωπιστική «καταστροφή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ