ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γάλλος «Spiderman» στο πλευρό των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ: Κρέμασε πανό σε ουρανοξύστη

Ο Γάλλος «Spiderman» στο πλευρό των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ: Κρέμασε πανό σε ουρανοξύστη

Ο Γάλλος «Spiderman» Αλέν Ρομπέρ αναρριχήθηκε το πρωί της Παρασκευής σε ουρανοξύστη του Χονγκ Κονγκ και ανήρτησε ένα «πανό για την ειρήνη», την ώρα που η πρώην βρετανική αποικία ζει μια μείζονα πολιτική κρίση με διαδηλώσεις να γίνονται σχεδόν καθημερινά με αίτημα περισσότερη δημοκρατία.

Ο 57χρονος «άνθρωπος αράχνη», ο οποίος έχει εξειδικευτεί στο να σκαρφαλώνει σε κτήρια, αναρριχήθηκε στους 68 ορόφους του Κέντρου Τσέουνγκ Κονγκ, στο οικονομικό κέντρο της πόλης, μέσα σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας.

Όταν ολοκλήρωσε την ανάβασή του, κρέμασε ένα πανό στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαίες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ ενωμένες, όπως και μια χειραψία.

Προτού αρχίσει την αναρρίχησή του, ο Αλέν Ρομπέρ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί ότι η ενέργειά του αυτή «αποτελεί μια επείγουσα έκκληση για διαβουλεύσεις ανάμεσα στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ και την κυβέρνησή τους».

«Ίσως αυτό που κάνω να ηρεμήσει τα πνεύματα και να φέρει το γέλιο. Σε κάθε περίπτωση αυτός είναι ο στόχος μου», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Το μήνυμά του ωστόσο δεν τους έπεισε όλους.

«Θέλετε πραγματικά να σφίξουν το χέρι χασάπηδων και δικτατόρων;», έγραψε στο Twitter ο σκιτσογράφος Μπαντιουκάο, ένας Κινέζος αντιφρονών που διαμένει στην Αυστραλία.

«Αυτό δείχνει ότι πολλοί ξένοι δεν καταλαβαίνουν το υπόβαθρο του προβλήματος μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας», αντέδρασε παράλληλα από την πλευρά του ένας χρήστης του Διαδικτύου σε ένα φόρουμ.

Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει από τις αρχές του Ιουνίου ένα κύμα διαδηλώσεων, οι οποίες πολλές φορές καταλήγουν σε συγκρούσεις.

Οι κινητοποιήσεις αυτές πυροδοτήθηκαν από σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ που προέβλεπε να επιτρέπεται η έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, η ψήφιση του οποίου ανεστάλη.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών διευρύνθηκαν στη συνέχεια και πλέον αξιώνουν, πέραν της οριστικής εγκατάλειψης αυτού του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία.

Το κίνημα αυτό διαμαρτυρίας συνιστά για τις αρχές του Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο.

Ο Ρομπέρ έχει πάρα πολλές φορές επισκεφθεί το Χονγκ Κονγκ για να αναρριχηθεί σε κτήρια. Η πόλη αυτή έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ουρανοξυστών στον κόσμο. Κυρίως έχει αναρριχηθεί δύο φορές στο Κέντρο Τσέουνγκ Κονγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ