ΚΟΣΜΟΣ

«Η Χόλιγουντ πραγματικότητα του ISIS»: Η Αλ Κάιντα τρολάρει το ISIS

«Η Χόλιγουντ πραγματικότητα του ISIS»: Η Αλ Κάιντα τρολάρει το ISIS
Screengrab

Ντροπιαστικά αποσπάσματα από τα γυρίσματα προπαγανδιστικού βίντεο εξτρεμιστών του ISIS στην Υεμένη έφερε στο «φως» της δημοσιότητας η Αλ Κάιντα, σε μία προσπάθεια να υπονομεύσει το κύρος και την αξιοπιστία του αντιπάλου της.

Στις αστείες σκηνές φαίνεται ένας τζιχαντιστής να προσπαθεί να ορκιστεί γονατιστός πίστη και αφοσίωση στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Ωστόσο, δεν τα καταφέρνει, καθώς ένα επίμονοπουλί τιτιβίζει συνεχώς, με αποτέλεσμα ο τζιχαντιστής να χάνει τα λόγια του.

Τότε, βγάζει το «σκονάκι» από την τσέπη του και τα ξαναδιαβάζει, ενώ ένας σύντροφός του προσπαθεί να τον καθησυχάσει λέγοντάς του:

«Ηρέμησε. Κράτα τη ψυχραιμία σου!».

Η Αλ Κάιντα ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph, δεν έχει αποκαλύψει πώς κατάφερε να πάρει στα χέρια της αυτό το αμοντάριστο βίντεο.

Τα ενδεχόμενα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι δύο: είτε της το παρέδωσε μέλος του ISIS που αυτομόλησε, είτε το βρήκαν μαχητές σε βάση του Ισλαμικού Κράτους.

Η Αλ Κάιντα φυσικά, δεν παρέλειψε να… τρολάρει τη στιγμή, ονομάζοντας το βίντεο «Η Χόλιγουντ Πραγματικότητα της ομάδας του Αλ Μπαγκντάντι - Μέρος 2ο».

Πρώτη στο Twitter μοιράστηκε το βίντεο η ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ελίζαμπεθ Κένταλ, κάνοντας λόγο για ένα «ηρωικό πουλί»:

«Ηρωικό πουλί διακόπτει ανελέητα τις προσπάθειες τζιχαντιστών του IIS να ορκιστούν αφοσίωση στο χαλίφη» έγραψε στην ανάρτησή της.

Φυσικά, τα… behind the scenes δεν συμπεριλήφθηκαν στο τελικό βίντεο που είχε δώσει στη δημοσιότητα το ISIS.

Όσον αφορά το πουλί - ήρωα, η μοίρα του παραμένει άγνωστη, με την Κένταλ να υποστηρίζει ότι μάλλον δεν είχε και τόσο καλή κατάληξη:

«Το βίντεο που έδωσε τελικά στη δημοσιότητα το ISIS τελειώνει με τους τζιχαντιστές να κάθονται γύρω από μια κατσαρόλα. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι το ηρωικό πουλί μας δεν τα κατάφερε...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ