ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αμερικανίδα δεν πήρε την κηδεμονία της κόρης της γιατί είναι πολύ «Δυτική»

Σαουδική Αραβία: Αμερικανίδα δεν πήρε την κηδεμονία της κόρης της γιατί είναι πολύ «Δυτική»
Facebook/Myron Vierra

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε να δώσει την κηδεμονία μίας ανήλικης στην Αμερικανίδα μητέρα της, καθώς θεωρήθηκε πως ο τρόπος ζωής της ήταν πολύ «δυτικός» και δεν μπορούσε να μεγαλώσει σωστά το κοριτσάκι.

Η Bethany Vierra έχασε την κηδεμονία της μικρής Zaina τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει το CNNi. Οι γονείς της Vierra εκφράζουν την αγωνία τους καθώς η μητέρα ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου.

«Εάν η Zaina δεν μπορεί να φύγει (σ.σ. από τη χώρα), τότε δεν θα φύγει και εκείνη», σημείωσε η μητέρα της Vierra, Kathi, μιλώντας στο CNNi από το σπίτι της στην Ουάσινγκτον.

«Αγαπάμε την εγγονή μας», σημείωσε ο παππούς της μικρής, Myron, συμπληρώνοντας πως «ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι πως δεν θα τις ξαναδούμε».

Η 32χρονη μετακόμισε στη Σαουδική Αραβία το 2011 για να διδάξει σε Πανεπιστήμιο της χώρας. Είναι χωρισμένη από τον Σαουδάραβα σύζυγό της και ζήτησε την κηδεμονία του 4χρονου παιδιού. Το δικαστήριο, όμως, απεφάνθη, πως δεν ήταν καλός γονέας.

«Η μητέρα είναι ξένη σε αυτή τη χώρα και συνεχίζει να ζει σύμφωνα με τις παραδόσεις με τις οποίες μεγάλωσε. Πρέπει να αποφευχθεί η επαφή της Zaina με αυτές τις παραδόσεις και συνήθειες, ιδιαιτέρως σε τόσο νεαρή ηλικία», ανέφερε ο δικαστής Mohammed al-Tuwaijri.

190817131024 vierra saudi custody battle intl medium plus 169

Η οικογένεια Vierra/Πηγή: CNNi

Εκπρόσωπος του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε πως οι δικαστές, άντρες στο σύνολό τους, δεν ενδιαφέρονται για την μικρή, αλλά για την εφαρμογή των αυστηρών κανονισμών της σαρία.

Ο συνήγορος της οικογένειας του πατέρα, χρησιμοποίησε τις αναρτήσεις της 32χρονης στα social media για να αποδείξει πως δεν πρέπει να λάβει την κηδεμονία.

Μεταξύ των όσων της καταλογίστηκαν ήταν το ότι είχε δώσει το «παρών» σε ένα αμφιλεγόμενο φεστιβάλ στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντίδικο «φορούσε παράξενα ρούχα και έμεινε ξύπνια όλο το βράδυ χορεύοντας, περιτριγυρισμένη από άτομα που φορούσαν μόνο γούνινα παπούτσια».

Η Vierra αντίτεινε πως ο πατέρας ήταν αυτός που δεν θα έπρεπε να λάβει την κηδεμονία καθώς ήταν βίαιος και έκανε χρήση ναρκωτικών. Ο πρώην σύζυγός της αρνήθηκε της κατηγορίες.

Τελικώς, η κηδεμονία του παιδιού δόθηκε στην γιαγιά της (σ.σ. την μητέρα του πατέρα της), η οποία μένει μαζί με τον γιό της.

«Το γεγονός ότι ο πατέρας μένει μαζί με τη μητέρα του είναι προσωρινό», ανέφερε ο δικαστής, τονίζοντας πως «δεν είναι στη φύση του άνδρα να μένει στο σπίτι (σ.σ. με τους γονείς του)».

Η μητέρα έλαβε διορία μέχρι σήμερα, Κυριακή, για να κάνει έφεση στην απόφαση.

Με πληροφορίες από: US mother ruled too Western by Saudi court will appeal, by Nick Watt and Jason Kravarik, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ