ΚΟΣΜΟΣ

Aλαλούμ με την τύχη των μεταναστών: Αντιδρά η Open Arms στην πρόταση αποβίβασης στις Βαλεαρίδες

Aλαλούμ με την τύχη των μεταναστών: Αντιδρά η Open Arms στην πρόταση αποβίβασης στις Βαλεαρίδες
AP Photo/Salvatore Cavalli

Η ΜΚΟ Proactiva Open Arms, που απέρριψε την Κυριακή την προσφορά της Ισπανίας να υποδεχθεί στην Αλχεθίρας το πλοίο της οργάνωσης, το οποίο μεταφέρει περίπου 100 διασωθέντες μετανάστες, χαρακτήρισε σήμερα «ακατανόητη» τη νέα πρόταση της Μαδρίτης να αποβιβάσει τους μετανάστες στις Βαλεαρίδες νήσους, δεδομένου ότι το σκάφος βρίσκεται 800 μέτρα από τις ακτές της Λαμπεντούζα.

«Έπειτα από 18 ημέρες αδιεξόδου, η Ιταλία και η Ισπανία φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε συμφωνία ορίζοντας τη Μαγιόρκα, νησί των Βαλεαρίδων, ως λιμάνι αποβίβασης. Μια απόφαση που μας φαίνεται εντελώς ακατανόητη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η μκο.

«Ενώ το σκάφος μας βρίσκεται 800 μέτρα από τις ακτές της Λαμπεντούζα, οι ευρωπαϊκές χώρες ζητάνε από μια μικρή ΜΚΟ όπως η δική μας να αντιμετωπίσει (…) τρεις ημέρες ναυσιπλοΐας σε αντίξοες κλιματικές συνθήκες», πρόσθεσε η ισπανική οργάνωση.

Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε αμέσως την ύπαρξη συμφωνίας με την Ιταλία και είπε ότι δεν έχει λάβει μια «σαφή και άμεση απάντηση» από την πλευρά της ΜΚΟ για την αποβίβαση των μεταναστών στις Βαλερίδες.

«Η μοναδική ορθή πληροφορία είναι πως η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε στο Open Arms να κατευθυνθεί στο πιο κοντινό ισπανικό λιμάνι και ότι η ιταλική κυβέρνηση παραβαίνει τον νόμο, απαγορεύοντας τους μετανάστες να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.

«Δεν είναι θέμα να δεχθούμε ή να μην δεχθούμε», ανταπάντησε εκπρόσωπος της Open Arms.

«Η απάντηση που τους δώσαμε είναι πως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών πάνω στο σκάφος μας. Δεδομένου ότι η Ιταλία και η Ισπανία έχουν αναλάβει την ευθύνη αυτών των ανθρώπων, πρέπει να βρουν λύσεις», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Ντανίλο Τονινέλι, που είναι αρμόδιος για την ιταλική ακτοφυλακή, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής πως «η ακτοφυλακή είναι έτοιμη να συνοδεύσει τη ΜΚΟ προς το ισπανικό λιμάνι, με όλη την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη».

Η Μαδρίτη είχε προτείνει στο σκάφος, που εξακολουθεί να μεταφέρει 105 ενήλικες και δύο παιδιά, να αποβιβάσει τους μετανάστες στην Αλχεθίρας, στη νότια Ισπανία, πρόταση που η ΜΚΟ χαρακτήρισε «εντελώς μη ρεαλιστική».

Η ισπανική κυβέρνηση πρότεινε τότε τις Βαλεαρίδες, που βρίσκονται πιο κοντά, αλλά απέχουν χίλια χιλιόμετρα από τη Λαμπεντούζα.

«Η Αλχεθίρας είναι ένα κατάλληλο λιμάνι το οποίο διαθέτει όλα τα γρήγορα μέσα υποδοχής. Μας είπαν ότι είναι μακριά. Τους προτείναμε τότε το πιο κοντινό (ισπανικό) λιμάνι που είναι εκείνο των Βαλεαρίδων. Μας είπαν επίσης όχι», δήλωσε η δεύτερη στην ιεραρχία της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, προτού η κυβέρνηση διευκρινίσει ότι δεν έχει λάβει «σαφή» απάντηση από την Open Arms.

Μια συμφωνία ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες προβλέπει την άμεση κατανομή των μεταναστών μετά την αποβίβασή τους ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ