ΚΟΣΜΟΣ

Adrian Darya 1: Δυτικά της Κρήτης με άγνωστο προορισμό πλέει το ιρανικό τάνκερ

Adrian Darya 1: Δυτικά της Κρήτης με άγνωστο προορισμό πλέει το ιρανικό τάνκερ
AP Photo/Marcos Moreno

Άγνωστος είναι πλέον ο προορισμός του ιρανικού τάνκερ Adrian Darya 1, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Refinitiv Eikon, το δεξαμενόπλοιο το Σαββατοκύριακο υπέδειξε πως προορισμό του την Τουρκία, πλέον, όμως, κινείται προς άγνωστο μέρος.

Το τάνκερ, που είναι φορτωμένο με πετρέλαιο και, αρχικά, είχε ορίσει ως προορισμό την Καλαμάτα, άλλαξε το Σάββατο, ορίζοντας ως προορισμό το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία, όπου επρόκειτο να καταπλεύσει στις 31 Αυγούστου.

Σήμερα, στην καταγραφή του Refinitiv Eikon, δεν αναφέρεται κανένας προορισμός για το δεξαμενόπλοιο, το οποίο πλέει νότια της ηπειρωτικής Ελλάδας και βρίσκεται δυτικά της Κρήτης.

Συνεχίζεται το θρίλερ

Η «σύλληψη» του τάνκερ αλλά και η μετέπειτα απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

Το Ιράν έχει χάσει εκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο -από τη στιγμή, δηλαδή, που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία.

Ομοσπονδιακά δικαστικά έγγραφα των ΗΠΑ αναφέρουν πως ο πραγματικός ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου είναι οι «Φρουροί της Επανάστασης», οργάνωση που ελέγχει πλήρως ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τους θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος και αποτελούν έναν πανίσχυρο και καθοριστικό πυλώνα για το σύγχρονο Ιράν.

Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τους «Φρουρούς της Επανάστασης» στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το Adrian Darya είχε ορίσει αρχικά ως προορισμό του την Καλαμάτα, χωρίς ωστόσο το λιμάνι να έχει τις κατάλληλες δομές για να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο πλοίο.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι οποιαδήποτε χορήγηση βοήθειας προς το πλοίο θα μπορούσε να θεωρηθεί παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ