ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός «σεισμός» στη Βρετανία: Πάνω από ένα εκατ. υπογραφές για το κλείσιμο της Βουλής

Πολιτικός «σεισμός» στη Βρετανία: Πάνω από ένα εκατ. υπογραφές για το κλείσιμο της Βουλής
(AP Photo/Matt Dunham)

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο χθες Τετάρτη οι υπογραφές κάτω από το αίτημα πολιτών να ακυρωθεί η απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να ανασταλεί για έναν μήνα και πλέον η λειτουργία του κοινοβουλίου, ως τα μέσα Οκτωβρίου, ήτοι δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του Brexit, καταγράφεται στον ιστότοπο όπου υποβάλλονται και καταμετρώνται.

Το αίτημα, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές ως χθες στις 18:30, συνεπώς είχε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των 100.000 υπογραφών που απαιτούνταν για να διεξαχθεί μια —μάλλον ακαδημαϊκή— συζήτηση για το θέμα.

H αιφνιδιαστική κίνηση του Τζόνσον

O πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αιφνιδίασε, ζητώντας την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου, σχέδιο που ενέκρινε η βασίλισσα Ελισάβετ και το οποίο προκάλεσε ομοβροντία αντιδράσεων από την πολιτική ζωή της χώρας, ένθεν κακείθεν του Brexit, την ανακοίνωση παραίτησης της ηγέτιδας του Συντηρητικού Κόμματος της Σκωτίας, Ρουθ Ντέιβινστον λόγω «πολιτικών διαφωνιών με τον Τζόνσον», αλλά και την υποχώρηση της λίρας.

Το αποτέλεσμα πολιτικού αυτού τακτικισμού ουσιαστικά περιορίζει δραματικά το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι βουλευτές για να επεξεργαστούν τα νομοθετικά μέτρα που θα αποτρέψουν ένα hard Brexit.

Προχτές, η προτιμώμενη επιλογή των βουλευτών που αντιτίθενται σε μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ήταν να περάσουν ένα νόμο που θα εξασφάλιζε άλλη μία μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit και θα αξίωνε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για συμφωνία κατέληγαν σε νέο ναυάγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ