ΚΟΣΜΟΣ

Η Barbie «παλεύει» για την ισότητα: Η κούκλα Ρόζα Παρκς έκανε το… ντεμπούτο της

Η Barbie «παλεύει» για την ισότητα: Η κούκλα Ρόζα Παρκς έκανε το… ντεμπούτο της
Mattel

Νέες… περιπέτειες ανοίγονται για τη Barbie και τις απανταχού μικρές της φίλες, με τη Mattel να δημιουργεί μια κούκλα – σύμβολο για τα δικαιώματα των πολιτών του κόσμου, ανεξαρτήτως χρώματος.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία παιχνιδιών τίμησε την Ημέρα Ισότητας Γυναικών, που εορτάζεται στις ΗΠΑ κάθε 26 Αυγούστου, προσθέτοντας στη σειρά των Barbie «Γυναίκες που Εμπνέουν», τη Ρόζα Παρκς.

Η Ρόζα Λουίζ Παρκς έγραψε ιστορία το 1955 όταν, μέσα σε λεωφορείο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή να μετακινηθεί σε θέση προορισμένη για Μαύρους πολίτες των ΗΠΑ.

Αυτή η πράξη ανυπακοής ήταν καταλύτης για το μποϊκοτάζ των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους Μαύρους το οποίο οργάνωσε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το 1992, η Ρόζα Παρκς δήλωσε ότι «ο πραγματικός λόγος που δεν σηκώθηκα ήταν επειδή αισθάνθηκα να έχω το δικαίωμα να μου συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται σε οποιονδήποτε άλλον επιβάτη. Για πολύ καιρό είχαμε υπομείνει τέτοιου είδους αντιμετώπιση».

AP 050829012736


Η Ρόζα Παρκς αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της / Πηγή: (AP Photo/Daily Advertiser)

Σήμερα, χαιρετίζουν την Ρόζα Παρκς ως τη «μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων». Κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, τιμήθηκε, το 1996, με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και, τρία χρόνια αργότερα με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για τον αγώνα της κατά του ρατσισμού. Έφυγε από τη ζωή το 2005, σε ηλικία 92 χρονών.

Η Barbie Ρόζα Παρκς -συνοδεύεται από αυθεντικά ενδύματα και αξεσουάρ και με ντοκουμέντα για την προσφορά της στην κοινωνία- έκανε το ντεμπούτο της δίπλα και σε μια άλλη Barbie, προς τιμή της πρωτοπόρου αστροναύτη Σάλι Ράιντ. Και οι δύο, στη σειρά που είναι φόρος τιμής στις γυναίκες οι οποίες σύμφωνα με τη Mattel «άνοιξαν τον δρόμο ώστε γενιές κοριτσιών να μπορούν να κάνουν πιο μεγάλα όνειρα απ' ό,τι πριν».

Στη σειρά αυτή φιγουράρουν οι Barbie Αμέλια Ίαρχαρτ, Κάθριν Τζόνσον και Φρίντα Κάλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ