ΚΟΣΜΟΣ

Μογκερίνι: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ

Μογκερίνι: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ
AP Photo/Jean-Francois Badias

Η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι «εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε από το Ελσίνκι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, καλώντας σε σεβασμό του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν.

«Η εξέλιξη της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ αυτές τις τελευταίες ώρες είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Αναμένουμε από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να σεβαστούν την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι καθώς και το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι μετά τις επαφές που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ.

Προσωπικότητες του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, ανάμεσά τους, ο Τζόσουα Γουόνγκ και ένας βουλευτής, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης την οποία κατήγγειλαν οργανώσεις ως απόπειρα της Κίνας να φιμώσει την αντιπολίτευση μετά την απαγόρευση μεγάλης διαδήλωσης αύριο, Σάββατο.

Η ημιαυτόνομη περιοχή δοκιμάζεται τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες από τη χειρότερη κρίση της, μετά την επιστροφή της στην Κίνα το 1997, με διαδηλώσεις και σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις που μερικές φορές εξελίσσονται σε επεισόδια.

Νέα μαζική συγκέντρωση επρόκειτο να προγραμματιστεί αύριο, Σάββατο, για την πέμπτη επέτειο της άρνησης του Πεκίνου να οργανώσει εκλογές με καθολική ψηφοφορία στην πόλη, απόφαση που ήταν η αφορμή να ξεσπάσει το "Κίνημα της ομπρέλας" του 2014, το οποίο σημαδεύτηκε από τις 70 ημέρες κατάληψης του χρηματοπιστωτικού και πολιτικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο μετά την επιβεβαίωση της απαγόρευσης της συγκέντρωσης αυτής, οι διοργανωτές απέσυραν το αίτημά τους να διαδηλώσουν για να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά. Όμως, άλλες πρωτοβουλίες προετοιμάζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ