ΚΟΣΜΟΣ

Ο τυφώνας «τέρας» Ντόριαν ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 και πλησιάζει τη Φλόριντα

Ο τυφώνας «τέρας» Ντόριαν ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 και πλησιάζει τη Φλόριντα
AP Photo/Wilfredo Lee

Ο κυκλώνας Ντόριαν ενισχύθηκε περαιτέρω, περνώντας στην εξαιρετικά επικίνδυνη Κατηγορία 4, σύμφωνα με ενημέρωση του εθνικού κέντρου έγκαιρης προειδοποίησης για τυφώνες και κυκλώνες των ΗΠΑ (National Hurricane Center, NHC).

Η μετεωρολογική υπηρεσία, που εδρεύει στο Μαϊάμι (Φλόριντα), διευκρίνισε πως ο κυκλώνας Ντόριαν βρίσκεται σε απόσταση περίπου 645 χιλιομέτρων ανατολικά από τις βορειοδυτικές Μπαχάμες με ριπές ανέμου μέγιστης ταχύτητας 215 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Εάν οι εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών επιβεβαιωθούν, τότε επρόκειται για την πιο μεγάλη καταιγίδα που έχει χτυπήσει τις ακτές της Φλόριντα από την εποχή που ο κυκλώνας Άντριου έκανε το καταστροφικό πέρασμά του το 1992. Τότε, 26 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, 23 στις ΗΠΑ και τρεις στις Μπαχάμες.

Οι κάτοικοι έχουν πανικοβληθεί. Σύμφωνα με το CBS, σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για εφόδια γιατί είναι πολύ πιθανό να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ανέμων.

Παράλληλα, οι Αρχές της πολιτείας έχουν εκατοντάδες συσκευασμένα μπουκάλια νερό και γεύματα.

Μάλιστα, και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε βίντεο στο Twitter όπου ενημερώνει τους πολίτες ζητώντας τους να είναι σε επιφυλακή και χαρακτηρίζοντας τον τυφώνα «τέρας».

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι επί ποδός, ενώ ο πλανητάρχης δεν αποκλείει να απαιτηθεί η εκκένωση περιοχών.

Οι άνεμοι, κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θα είναι πολύ ισχυροί και πολλοί φοβούνται πως ο τυφώνας θα είναι ακόμη μεγαλύτερος και από τον Άντριου.

Μάλιστα, στις Μπαχάμες, οι οποίες -επίσης- θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία, ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποιεί τους κατοίκους να μην κάνουν ανόητες κινήσεις και θέσουν σε κίνδυνο τους ίδιους αλλά και τους συμπολίτες τους, με το να προσπαθήσουν να βγουν έξω.

Όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα.

Δείτε (εδώ) την πορεία του τυφώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ