ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Περισσότεροι από 100 νεκροί σε αεροπορικό βομβαρδισμό φυλακής

Υεμένη: Περισσότεροι από 100 νεκροί σε αεροπορικό βομβαρδισμό φυλακής
AP Photo

Αεροπορικός βομβαρδισμός που εξαπέλυσε η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον φυλακής σε περιοχή υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούτι της Υεμένης στοίχισε τη ζωή 100 και πλέον ανθρώπων, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), εξηγώντας ότι στελέχη της έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του Ριάντ έχει επέμβει στον πόλεμο στην Υεμένη από τα τέλη του Μαρτίου του 2015, στο πλευρό των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης κι εναντίον των Χούτι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και κυρίευσαν αχανείς εκτάσεις στο δυτικό και στο βόρειο τμήμα της φτωχότερης χώρας της αραβικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η συμμαχία ανακοίνωσε χθες ότι έπληξε «στρατιωτική θέση όπου αποθηκεύονται τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι» στην πόλη Ντάμαρ (δυτικά), με ανακοίνωσή της που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιχμπαρίγια.

Ο Φραντς Ράουχενσταϊν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Υεμένη, ενημέρωσε ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο από την Ντάμαρ ότι «πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν» στον αεροπορικό βομβαρδισμό στη φυλακή.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 52 κρατούμενοι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, άλλοι 68 θεωρούνται αγνοούμενοι και ο απολογισμός υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί. Στη φυλακή βρίσκονταν συνολικά περίπου 170 έγκλειστοι.

Ομάδες της ΔΕΕΣ έσπευσαν, με τους ειδικούς σάκους για τη μεταφορά πτωμάτων, στο χώρο ο οποίος στοχοθετήθηκε. Πρόκειται για «κτίριο πανεπιστημίου που είχαν αδειάσει και χρησιμοποιούσαν ως κέντρο κράτησης» οι Χούτι, εξήγησε ο Ράουχενσταϊν, προσθέτοντας πως στελέχη του Ερυθρού Σταυρού είχαν επισκεφθεί την εγκατάσταση στο παρελθόν.

«Το να πλήττεται ένα τέτοιο κτίριο είναι σοκαριστικό και λυπηρό, οι φυλακισμένοι προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο», υπενθύμισε ο Ράουχενσταϊν. Τουλάχιστον 40 τραυματίες διακομίστηκαν και εισήχθησαν σε νοσοκομεία στη Ντάμαρ, συμπλήρωσε.

«Τη στιγμή που μιλάμε, ομάδες (της ΔΕΕΣ) εργάζονται ακατάπαυστα για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια», σημείωσε ακόμη, εκτιμώντας πάντως ότι οι πιθανότητες να υπάρχουν άνθρωποι που επέζησαν είναι «πολύ μικρές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ