ΚΟΣΜΟΣ

Hurriyet: Πτήση Ακάρ πάνω απ'το Αιγαίο - «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»

Hurriyet: Πτήση Ακάρ πάνω απ'το Αιγαίο - «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»
ASSOCIATED PRESS / POOL

Επιμένει στην ρητορική της πρόκλησης η Τουρκία, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, πέταξε το πρωί της Τρίτης με εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38 πάνω από το Αιγαίο, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά των πιλότων στη Σμύρνη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Ακάρ απείλησε για ακόμη μία φορά την Ελλάδα και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα» στο Αιγαίο αλλά και την ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διμερών συμφωνιών και φιλικών σχέσεων. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία ή παραχώρηση. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο. Δεν θα αφήσουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο ίδιος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τις έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Δήλωσε ο κ. Ακάρ: «Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί ανάλογα. Αυτό δεν είναι απειλή. Εμείς θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας όμως θέλουμε και αντίστοιχη συμπεριφορά απο την άλλη πλευρά. Το "Φατίχ", το "Μπαρμπαρός", το "Γιαβούζ"και το "Ορούτς Ρέις" συνεχίζουν τις εργασίες τους. Στο θέμα αυτό το Ναυτικό και η Αεροπορία στήριξε όλη αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσει να το κάνει. Εκεί θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για τα δικαιώματα που έχουμε. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Προκλήσεις και από Τσελίκ

Την ίδια στιγμή και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος της Τουρκίας (AKP), Ομέρ Τσελίκ, σε δηλώσεις του προς τουρκικά ΜΜΕ επισήμανε πως «στις 30 Αυγούστου το Ορούτς Ρέις έφτασε στην Αττάλεια και θα συμμετάσχει στις εργασίες ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Τσελίκ αναφέρθηκε εκτενώς στην απόρριψη από πλευράς Λευκωσίας της πρότασης που είχε υποβάλει το ψευδοκράτος για ίδρυση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες και πρόσθεσε: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση κάνει δηλώσεις προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των εγγυήσεων της Τουρκίας, οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των αδελφών μας της "τδβκ" και αποτελούν εγγύηση στα δικαιώματα και συμφέροντά τους

Τέλος, ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστρεψε τα βέλη του και κατά των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ αντί να είναι ένας μηχανισμός που κινείται με πολιτικές αξίες, κινείται περισσότερο σε αυτά τα θέματα με τη λεγόμενη χαρακτηριστική αλληλεγγύη γειτονιάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ