ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Αποσύρεται το νομοσχέδιο που πυροδότησε τις αιματηρές διαδηλώσεις

Χονγκ Κονγκ: Αποσύρεται το νομοσχέδιο που πυροδότησε τις αιματηρές διαδηλώσεις
Το τηλεοπτικό διάγγελμα της Κάρι Λαμ AP Photo/Vincent Yu

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανακοίνωσε την απόσυρση του νομοσχεδίου περί έκδοσης κρατουμένων στην Κίνα, το οποίο αποτέλεσε τον λόγο των αιματηρών διαδηλώσεων των τελευταίων τριών μηνών.

Πρόκειται για ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στάσης που επιδεικνύει η Λαμ, η οποία αρνούνταν πεισματικά να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Σε τηλεοπτικό της διάγγελμα η Λαμ σημείωσε πως η κυβέρνηση θα «αποσύρει επισήμως το νομοσχέδιο για να κατευνάσει πλήρως τις δημόσιες ανησυχίες».

«Ύστερα από δύο και πλέον μήνες κοινωνικών αναταραχών, είναι εμφανές ότι αυτή η δυσαρέσκεια εκτείνεται και σε άλλα θέματα, πλην του νομοσχεδίου. Καλύπτει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα», είπε.

Ωστόσο, υπήρξαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις, με χαρακτηριστική αυτή του βουλευτή Μίκαελ Τιέν, ο οποίος τίθεται ανοιχτά υπέρ του Πεκίνου:

«Θεωρώ ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου… ίσως να ήρθε πολύ αργά», είπε, εξηγώντας πως οι διαδηλωτές δεν επικεντρώνονται πλέον μόνο σε αυτό το ζήτημα.

Πράγματι, η απόσυρση του νομοσχεδίου είναι ένα από τα πέντε βασικά αιτήματα των διαδηλωτών που ζητούν, ακόμη, μία ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας, αλλά και μία γενική δημοκρατική και πολιτική μεταρρύθμιση.

After months of protests, Hong Kong leader Carrie Lam withdraws bill that started it all

ΔΗΜΟΦΙΛΗ